Hirdetés

Új X58-as alaplapok az MSI-től



|

A gyártó is beáll a microATX méretű, Intel X58-as lapkakészlettel szerelt alaplapot forgalmazó gyártók sorába.

Hirdetés

A DFI és az ASUS után hamarosan az MSI gyártósorairól is micro-méretű X58-as alaplapok fognak legördülni. A konkurens termékekkel ellentétben az X58M elsősorban az ár alacsony szinten tartása érdekében készül, az extrém túlhajtásra vágyó felhasználók vélhetőleg nem ebben a lapban fogják megtalálni hűséges társukat. Akik viszont eddig a platform magas ára miatt nem akartak Core i7-re váltani, most ismét megfontolhatják a fejlesztést, az alapfunkciók tekintetében ugyanis az X58M is a maximumot nyújtja. 


A Core i7-es támogatás természetesen adott, a DDR3-as memóriákat összesen 6 memória slotba rendezhetjük. A két tizenhatszoros PCI Express foglalatba várhatóan csak az ATI CrossFire technológiája szerint párba kötött grafikus vezérlők működnek majd, de nem kizárt, hogy a megjelenés idejére az SLI-licencért is kifizeti a szükséges összeget a gyártó. Az ICH10R által biztosított 6 SATA 3.0 Gbps aljzat mellé két extra csatoló került, az egyik azonban kifejezetten a külső eszközöknek biztosítja a szabványban foglalt adatátvitelt. A nyolccsatornás hangkodek, a gigabites hálózati vezérlő és a FireWire lapka megléte ennél a kategóriánál nem okoz túl nagy meglepetést, ahogy ma már az sem újdonság, hogy egy bekapcsoló gomb is található a nyomtatott áramkörön. Kis érdekesség, hogy nem csak a Core i7 specifikus hűtők, hanem az LGA 775-ös típusok is felszerelhetők a lapra, köszönhetően az extra lyukaknak a CPU-foglalat körül.

 

msi_x58m.jpg
 

 
A X58 Pro-E-t nyugodtan nevezhetjük amolyan átdolgozott Pro verziónak, markáns különbségekre viszont semmiképp se számítsunk. Eddig csupán annyi derült ki, hogy a GreenPower Design szellemét hordozza magán az E változat, de hogy ez pontosan mit is jelent, arra majd csak a hivatalos bejelentés alkalmával kaphatunk választ. A laikus szemnek mindenképp újdonságot jelent, hogy megváltozott a lapkakészletet és a központi egység tápellátó áramköreit hűtő bordák kialakítása, valamint a drágább modellekről ismert színekben pompáznak a NYÁK-on található csatolók és bővítőhelyek.

 

msi_x58pro_e_box.jpg
 

 
A három PCI Express ×16 foglalatot szintén csak az ATI CrossFireX technológiája szerint tölthetjük fel, az X58M-hez hasonlóan azonban várható, hogy az NVIDIA megoldása is "beépítésre" kerül, esetleg egy külön verzió formájában, X58 Pro-E SLI-ként lesz elérhető a felhasználók számára.

 

msi_x58pro_e.jpg
 

 
Az X58M és Pro-E ára várhatóan a 220 dolláros szint alá lesz belőve, hazai elérhetőségük remélhetőleg még a második negyedévben megvalósul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.