Hirdetés

Újabb flexibilis OLED képernyő prototípus



|

A feltekerhető tévé már fejlesztés alatt

Hirdetés

Japán közszolgálati műsorszolgáltatója, az NHK (Nippon Hoso Kyokai) vékony, hajlékony képernyők kifejlesztésén dolgozik, így hamarosan megvalósulhat az összetekercselhető tévé ideája.

 

Már néhány éve folyik a fejlesztő munka a flexibilis OLED (organikus fénykibocsátó dióda) képernyők ügyében, és nem is eredménytelenül. A projekt legfrissebb, működő prototípusa ezen a héten lesz megtekinthető a kutatóközpont nyílt napján Tokióban. Kedden egy zárt körben már bemutatták a kísérleti példányt, mely jobb mint a két éve kiállított példány, fejlettebb gyártási eljárással készült, ami kevesebb hibás képpontban nyilvánul meg.

 

Akárcsak két éve, a mostani kiállított darab is körülbelül 5 hüvelykes és QVGA felbontású (320×240 képpont). Színes képet jelenít meg, habár a zöld képpontok kiugró ereje miatt kapásból adott az alapárnyalat. Abból, hogy ilyen kis méret és pixelszám mellett is akadnak hibás pontok látható, hogy még sok munka áll a kutatók előtt, cél még megbízhatóbb gyártási eljárás kidolgozása. A legnagyobb probléma, hogy a képpontoknak és az elektromos ereknek bírniuk kell, hogy összetekerik a képernyőt.

 

Még a hagyományos, üveglap alapú OLED kijelzők esetében is probléma a hibás képpontok viszonylag magas száma, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy tökéletes nagy méretű képernyő készüljön. Gyártástechnológiailag nagy kihívás a szerves fénykibocsátó anyag egyenletes rétegben való felvitele. Mindenesetre az OLED jelenleg csak telefonokban teljesít jól, 10 hüvelykes képátló felett egyelőre csak nehézkesen és drágán állítható elő.

 

Nem az NHK az egyetlen aktív fejlesztő a témában, 2010 májusában a Sony mutatott be egy 4,1 hüvelykes, szintén feltekerhető OLED képernyő prototípust, mely 432×240 képpontból állt - közülük több hibás is akadt. Mindemellett a cégek és kutatók lelkesednek a további OLED fejlesztésekért, mivel ezzel a technológiával sokkal élénkebb kép állítható elő, mint a folyadékkristályos kijelzővel és nincs szükség energiaigényes háttérvilágításra sem.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.