Hirdetés

Újabb videokártya az S3-tól



|

A gyártó leginkább munkaállomásokba és HTPC-kbe ajánlja az 530 GT-t.

Hirdetés

A legfiatalabb gamer nemzedék képviselői valószínűleg nem is hallottak eddig az S3 Graphics nevű, videokártyák fejlesztésével foglalkozó céggel, noha az már jóval az NVIDIA előtt, 1989-ben megjelent a piacon.

 

s3-01-logo.jpg

 

 

Egy kis történelem...

 

A játékok a régi szép időkben kétdimenziósak voltak, a grafika megjelenítéséhez egészen a 90-es évek végéig síkbeli alakzatokat - spriteokat - alkalmaztak.  Ezt a megoldást használták például a Doom-ban és a Duke Nukem 3D-ben is.

 

 

s3-02-doom.jpg

A Doom grafikája még kétdimenziós
 

 

 


Azonban a Quake-el a valódi térbeli grafika is felütötte a fejét (itt spriteok helyett már poligonokat használtak), de a piacon lévő videokártyák egyszerűen nem voltak elég erősek ezek megjelenítésére.

 

 

s3-03-quake1.jpg

A Quake forradalmasította a 3D-s játékokat

 

 
Már a 3D-s korszakot megelőzően a gyártók elkezdtek apró koprocesszorokat építeni a kártyáikba, hogy azok képesek legyenek térbeli grafikát is számolni. A piacon a legelső, nagyon egyszerű, de valamilyen szinten 3D-gyorsításra is képes VGA az 1994-ben megjelent ATi Mach64 volt.

 

 

s3-04-atimach64.jpg

ATi Mach 64

 

 

 

Az S3 egy évvel később integrált efféle megoldást a grafikus vezérlőjére, nevezetesen a ViRGE nevű kártyájára. Érdekesség, hogy ekkor az NVIDIA ekkor már piacvezető volt az integrált grafikus megoldások piacán, de a legelső 3D-s képességekkel is felvértezett grafikus megoldására -a Riva 128 kártyájára- egészen 1997-ig kellett várni.


Azonban az S3 sosem volt képes valóban ütős 3D-kártyát tervezni, az ATi pedig már akkor is mindenhol ott volt -és termékeik rendre jobbak is voltak az S3-énál-, de a nevének nem volt olyan presztízsértéke, mint vetélytársának.

 

 

s3-05-virge.jpg
S3 ViRGE

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.