Hirdetés

IBM Sequoia: a szuperszámítógépek új királya



|

1,6 millió processzormag dolgozik a 16,32 petaflopos számítási teljesítményű eszközben.

Hirdetés

A szuperszámítógépek iránt érdeklődők nagy örömére ma reggel frissült a legkomolyabb „masinák” Top 500-as listája, amely szerint már nem a Fujitsu „K” névre hallgató megoldása a világ leggyorsabbja, hanem az IBM Sequoia. Az USA Energiaügyi Minisztériumának kaliforniai Lawrence Livermore kutatólaborjában otthonra talált eszköz a Linpack szerint stabil 16,32 petaflopos (16 ezer trillió művelet/másodperces) számítási teljesítménnyel rendelkezik, a Fujitsu mára ezüstérmes számítógépe 10 petaflopos.


A Blue Gene / Q architektúrájára épülő Sequoia 98 304 darab számítási fürtöt tartalmaz, amelyekbe a gyártó 1,6 millió PowerPC processzormagot ültetett, méghozzá darabonként 1 GB memóriával megfejelve, így összesen 16 petabyte RAM áll rendelkezésre a megoldásban.


Az IBM állítása szerint a Sequoia rendkívül energiahatékony, hiszen a 96 rackből álló, nagyrészt vízhűtéses szuperszámítógép csupán 7890 kilowattot fogyaszt, a Fujitsu fentebb emlegetett „K” eszközének a jelentősen alacsonyabb teljesítménye ellenére 12659 kilowatt áramra van szüksége.


A Red Hat Enterprise Linux operációs rendszert futtató, évi 10 millió dolláros fenntartási költséggel rendelkező szuperszámítógép a tervek szerint 2013 februárjáig lesz elérhető egyes akadémikusok számára, ám utána „elsötétül” majd, az Energiaügyi Hivatal által pénzelt tudósok elsősorban a nukleáris fegyverek élettartamának meghosszabbítását fogják kutatni vele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.