Hirdetés

Újra támad az AMD!



|

Az Intel 10 körömmel védi a piacot, ahol abszolút uralma van, de láttunk már csodát az AMD-től. Most ezt szeretné megismételni, de kérdés, hogy mennyire erős a Zen-fegyver mindehhez.

Hirdetés

Egyetlen hajszál tartja csupán az AMD szerver üzletágát - azt az üzletágat, ami az Intelnek arany tojást tojó tyúk és ahová az ARM és az Nvidia is minél jobban szeretnének betörni. Pedig nem volt ez mindig így: nem is olyan hihetetlenül régen, 2003-ban még az AMD nagyon erős és befolyásos volt a szerver világban és komoly fenyegetést jelentett az Intelnek. Csak éppen a bíztató rajtot több rossz döntés, elhibázott termékek követték, és most itt vagyunk, amikor nem sok szerverben találunk AMD központi egységet. De mindez most megváltozhat!


Hirdetés


Zen a lelke mindennek

Nagyjából úgy tűnik, az AMD a Zen-re tett fel mindent, mondhatni egy lapkára, mert a Zen microarchitektúrát szeretné bevetni a szervervilágban is, méghozzá egy egyedi és egészen naprakész változatban. Az nem titok, hogy a szervereknél egyre nagyobb a kereslet a masszívan párhuzamosított hardverfelépítésekre, ahol az Nvidia-nak is komoly szerepe is lehet, azonban az AMD sem esélytelen, méghozzá a Zen és a Radeon egyesítésével. A következő AMD szerverchip titkos receptje nem is olyan bonyolult: ötvözni egy hatékony Zen-alapú, minél több magos CPU-t egy nagyon erős Radeon GPU-val.



Van tapasztalat

És ez nem is annyira járatlan út az AMD mérnökeinek. Egyrészt ott vannak az APU-k (Accelerated Processing Unit), amelyek már évek óta nagyon jó megoldásnak számítanak a belépőszintű PC-k piacán, miután a megfelelő teljesítményű CPU-t sikeresen ötvözték egy - az Intel iGPU-knál nagyságrendekkel erősebb - Radeon GPU-val. És ez még csak bemelegítés volt, mert itt van az Xbox One és Playstation 4 központi egysége is, ami a Jaguar-alapokra épül, 8 magos és egy Radeon is tartozik hozzá. Mindez 5 milliárd tranzisztorból, kezelhető fogyasztás és hőtermelés, illetve gyártási költség mellett.



Az előny

A szuperszámítógépek világában egyre népszerűbb a processzorokat megtámogatni, kiegészíteni GPU-kkal, amelyek bizonyos feladatokat sokkal gyorsabban képesek végrehajtani. Az Intel erős, szinte verhetetlen a processzorok terén, ha pedig GPU kell, legtöbbször az Nvidia szállít. Ugyanakkor az AMD egyben kínálná a kettőt, hatékony belső buszokkal, egységes architektúrával, egyszerű szereléssel és számtalan teljesítményjavító trükkel (például integrált memória stb.). Mindezt elérhető áron, ami sok céget meggyőzne és nem kéne több helyről összeszedniük a gépbe szükséges chipeket.



De erre még 2017 első feléig várnunk kell, akkorra várhatóak a kétfoglalatos Zen-szervermegoldások, és még ekkor sem lesz AMD szerverdömping, csupán néhány piacra fókuszál majd a cég. A Naples kódnevű chip a pletykák szerint 32 magos lesz (64 programszálat dolgoz fel egyszerre), óriási gyorsítótár lesz rajta, 14 nm-en készül, de a GPU-ról még nem sokat tudni.


Vajon a Zen tényleg meghozza az AMD-nek a várva várt elismerést és sikereket?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.