Hirdetés

Újrahasznosított GPU az NVIDIA-tól



|

Az alsó kategóriában is hódít az 55 nm-es gyártástechnológia.

Hirdetés

A GeForce 9500 GT után a tegnapi napon megérkezett az újabb alsó kategóriás GeForce 9-es vezérlő, mely a 9400 GT nevet kapta. Tehát ismét egy GT kártyával száll szembe a konkurenciával az NVIDIA, ám az eszköz paraméterei korántsem képviselik az igazi "Gran Turismo" érzést.



Ugyanis nem történt más egy szimpla gyártástechnológiai váltásnál. Lényegében a meglehetősen lassúcska 8500 GT grafikus magja üzemel a 9400 GT kártyákon is - csak immár 55 nanométeren legyártva-, az architektúra és a GPU képességei nem változtak. Továbbra is 16 stream processzor feszül neki a 3D-s objektumoknak, a DirectX támogatása pedig a 10-es változatnál ér véget. Az órajelek viszont jócskán megváltoztak, a mag 550 megahertzen, míg a stream processzorok 1400 megahertzen üzemelnek. Csak emlékeztetőül, a 8500 GT-nél ez a két érték 450 és 900 megahertz volt.

 

leadtek_9400_gt.jpg

 

 

A GDDR2-es memóriák a kategóriához mérten 128 biten kapcsolódnak a maghoz, órajelük mindössze 400 megahertz. Érdekes tény, hogy az NVIDIA referenciaként fél gigányi memóriát ajánl a 9400 GT-re. Nyilvánvalóan ezzel a vonzó tényezővel sok gyártó élni fog, kompenzálva a grafikus mag gyenge teljesítményét.

 

zotac_9400gt_k.jpg
zotac_9400gt_zone_k.jpg
 

 

A legtöbb partnergyártó az NVIDIA bejelentésével egyidőben útjára indította saját 9400 GT megoldásait. A ventilátoros hűtésű modellek mellett jócskán készültek passzív bordával felszerelt változatok is, sőt, egy-két típus alapból magasabb órajelekkel érkezik a boltok polcaira. A kártyák ára 10-12000 Ft környékére várható. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.