Hirdetés

Újratöltött tinták: rövidebb életű fotók



|

A nyomtatási költségek jelentős lefaragásában igen jó szolgálatot tehetnek az újratöltött tintapatronok, azonban egy független kutatóintézet szerint hosszú élettartamú nyomatokra nem számíthatunk velük kapcsolatban.

Hirdetés

Tintapatron
Felére, sőt harmadára szoríthatjuk tintasugaras nyomtatási költségeinket, ha újratöltött vagy alternatív –- nem a nyomtató gyártójától származó – tintapatront használunk. Ez nem csak az irodában jelenthet nagy megtakarítást, hanem az otthoni fotónyomtatásban is. Mielőtt elrohannánk a kínai piacra tintáért, azért nézzük meg, mennyit nyerünk, illetve mit veszthetünk "hűtlenségünkkel".

Az első megfontolandó kérdés a garanciával kapcsolatban merül fel, főleg azon nyomtatók esetében, ahol a fej fixen szerelve, a nyomtató élettartamának hosszáig teljesít szolgálatot. Ilyenkor a patronnal tényleg csak tintát juttatunk a rendszerbe, fejcsere nem történik, így jogos a félelem, hogy a rossz minőségű tinta tönkreteheti a mikrofúvókákat. Ha ez megtörténik, akkor érthető, hogy a filléres termékeiből élő távol-keleti alternatív kellékanyaggyártó nem vállal semmiféle garanciát a printerünkre, a készülék gyártója pedig még kevésbé szeretne mások hanyagságáért felelni. Tapasztalataink szerint azért léteznek minőségi alternatív gyártók (például Pelikan, InkTec), már ami a tinta tisztaságát illeti, de azért akármit továbbra sem érdemes megvenni. Különösen a "minden típusú nyomtatóhoz használható" utántöltő készletektől érdemes tartózkodnunk.

HP vivera tinták
Az otthoni fotónyomtatásban azonban nem csak az fontos, hogy a nyomtató használható maradjon, hanem az is, hogy minőségi eredményt kapjunk. Mi több, még ha a friss fotó szép is, vajon meddig marad az? Nyilván szeretnénk a fontos, megismételhetetlen pillanatokról olyan képeket készíteni, melyek hosszú évek, évtizedek múltán is kellő mértékben megőrzik az élmény hangulatát. Ezért fektetnek az utóbbi években az úttörő gyártók nagy hangsúlyt az időtálló kellékanyagok kifejlesztésére. Például a HP előző generációs kellékanyagaival – amelyeket előszeretettel váltanak ki újratöltött, alternatív termékekkel -- 73 éves időtartamot ígér a hat alapszínű fotókra, ha azokat beltéren kiállítva, üveglap mögött tartjuk. Új generációs Vivera tintáival 100 év feletti tartósságot is elérhetünk. Hasonlóan jó eredményekről számolhat be a Canon is és az Epson termékek esetében sem kell aggódnunk a gyors fakulás miatt. Jól hangzik, de honnan vannak ezek az impozáns eredmények?

Természetesen senkinek sem volt ideje kivárni ezt a röpke 73-100 évet, a gyártók többségének számára a független Wilhelm Research kutatóintézet gyorsított tesztjei szolgáltatták az alapot a hosszútávú becslésekhez. A Wilhelm laboratóriumában speciális, szigorúan kondicionált környezetben a szokásos fény-, levegőáram- és ózonterhelés sokszorosának teszik ki a fotókat, melyek így néhány hónapos tesztidőszak alatt több évtizedes, inkvizíciós adagot kapnak. A gyorsított tesztek adataiból nagy bizonyossággal levezethető a várható valós élettartam, azon időszak hossza, míg a fotó nem szenved számottevő károsodást.

Táblázat

Az Wilhelm Kutatóintézet a napokban tette közzé legújabb eredményeit az alternatív kellékanyagok tesztjeit illetően. Az alábbi, kivonatos táblázatban az alternatív tintákkal leggyakrabban újratöltött HP 56 és 57-es számú kazettákkal készült fotók élettartama látható alternatív kellékanyag-gyártónként (üveg alatt tartva beltéren, napi 12 órás 450 lux erősségű megvilágítást feltételezve). Az eredeti 73 éves minőség-élettartamhoz viszonyítva az eredmények eléggé elkeserítőek, átlagosan csak egy-két éves élettartamra számíthatunk a legjobb esetben is. Valamit javíthatunk a helyzeten, ha nem az alternatív gyártó papírjait, hanem minőségi fotópapírt használunk. Összességében azonban elmondható, hogy néhány év alatt nem csak észrevehető, hanem zavaró minőségromlásra számíthatunk családi fotóink esetében, ha a tintán szeretnénk spórolni.

A hazánkban eléggé elterjedt InkTec kellékek tesztelése még folyamatban van, a végleges eredményekről júliusban fogunk beszámolni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.