Hirdetés

USA: nem létező kártevőkkel verik át a boltok a fogyasztókat?



|

Szisztematikusan legombolhatták az Office Depot és OfficeMax munkatársai az ügyfeleket.

Hirdetés

Nagy botrány robbant ki az Egyesült Államokban az irodai felszereléseket és informatikai termékeket áruló Office Depot és OfficeMax bolthálózatok körül. Az ugyanazon anyavállalat tulajdonában lévő két hálózat az igényeket felismerve már évek óta kínál számítógépes segítségnyújtási szolgáltatásokat az ügyfeleknek, azaz ha felmerül valamiféle probléma az eszközeikkel, akkor bevihetik azokat az üzleteikbe egy átvizsgálásra.


Hirdetés


Ezzel semmi probléma sincs, azonban a KIRO 7 és FOX25 tévécsatornák egymástól független oknyomozásai során kiderült, hogy az üzletláncok jó eséllyel rutinszerűen átverhetik és megkárosíthatják a fogyasztókat. Az elvárttal ellentétben például a kártevőfertőzés diagnosztikáját nem elismert vírusvédelmi szoftverekkel végzik, hanem egy PC Health Check nevű programmal, amely valójában semmiféle víruskeresést sem végez. A technikusok részben kérdőíves módszerrel mérik fel a PC állapotát, és a fogyasztótól kapott válaszoknak nagy jelentőségük van abban, hogy az alkalmazás mennyire fogja valószínűnek tartani a kártevőfertőzést.


A felettébb tudományos alaposságúnak tűnő vizsgálat során például olyan kérdésekre kell válaszolniuk a fogyasztóknak, hogy láttak-e popup ablakokat, az elvárt sebességgel működik-e a böngészés, jelzett-e már kártevőt a vírusirtójuk, továbbá tapasztaltak-e véletlenszerű leállásokat. Amennyiben a program potenciális fertőzésre vagy egyéb problémára gyanakszik, akkor az Office Depot alkalmazottaknak fel kell ajánlaniuk egy javítást. Ez akár 200 dollárba (~59 ezer forintba) is kerülhet.



Az Office Depot egyik KIRO 7 által megszólaltatott munkatársa szerint a PC Health Check-es ellenőrzést akkor is kötelezően meg kell ejteniük a technikusoknak, mikor az ügyfelek nem vírusfertőzés gyanújával vitték be a számítógépeiket a boltokba. A férfi szerint kifejezetten fontos volt a program, az üzletek irodáiban még elérendő kvótákat is meghatároztak a vezetők.


Nyomozása során a KIRO 7 csatorna munkatársai vadiúj, garantáltan vírusmentes számítógépeket vittek be különböző Office Depot üzletekbe. A hatból négy alkalommal a boltok munkatársai megpróbálták őket legombolni azzal, hogy a PC-jük kártevőt tartalmazhat. Az egyik potenciálisan vírusosnak talált számítógépet egy másik Office Depot kereskedésben vásárolták a tévécsatorna munkatársai: az egyik üzletből való kivitele és a másikba való bevitele között gyakorlatilag annyi történt az eszközzel, hogy kicsomagolták a dobozából.


A FOX25 tévécsatorna az OfficeMax esetében találkozott ugyanezen jelenséggel: a tesztelés során használt három számítógépüket rendre nem létező problémákkal diagnosztizálták, majd 150-200 dollárt kértek a "megjavításukért".


Természetesen a műsorok készítői a tesztelés után megkeresték a problémával az üzletláncokat. Az Office Depot jelenleg ragaszkodik ahhoz, hogy a PC Health Check rendkívül megbízhatóan teszi a dolgát, míg az OfficeMax tájékoztatása szerint belső vizsgálat indult az ügyben, addig is leállították a PC Health Check használatát.


(Forrás: ExtremeTech, KIRO7, FOX25 | Nyitókép: Mike Kalasnik)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.