Hirdetés

USB időkapu



|

Nem kell megijednünk, ha a kihaltnak hitt floppylemez egy példányáról kell adatokat visszanyernünk. Sok vesződség lehet ugyan a belső meghajtókkal, de egy USB egységgel könnyen visszanyúlhatunk a múltba.

Hirdetés

floppydisk_.jpg
Legtöbbünk annak idején órákat töltött azzal, hogy floppylemezre mentett állományait merevlemezre másolja, majd CD-re írja ki, ezzel lényegesen tartósabb alapot szolgáltatva a mentésre. Azóta a floppylemez használata alaposan visszaszorult, de - például az Imation eladási adataira alapozva - a 25 éves média egyáltalán nem a múlté, mai is gyártják és használják. Emellett időről időre előkerülhetnek régi dokumentációk, melyekben ott található amit keresünk - csak éppen egy olyan adathordozón, amihez nincs olvasónk.

 

floppyinsidertop_.jpg
Ha berontunk a boltba és kérünk egy hajlékonylemezes meghajtót, hát lehet, hogy meglepődünk, mert a szokásos, 2-3000 forintos belső egységet általában nem forgalmazzák. Ezek beszerelése amúgy is problémásabb, kicsit drágábban (7-8000 forint körül) viszont már USB meghajtóhoz juthatunk. Ezek sebessége ugyan nem igazán haladja meg a régi beépített floppyk sebességét, ám azoknál jóval rugalmasabban használható, a Windows meghajtó program nélkül felismeri ezeket az egységeket.

 

 

 

 

 

usbfloppy.jpg

 

Nem kell tehát egy külön ősgépet tartani a hálózaton, mely csak a régi floppyk kedvéért zörög néha a sarokban, a tápellátást sem igénylő USB egységet bármelyik gépre átvihetjük. Vigyázzunk azonban, mentéseinkkel egyetemben régi, melléjük konzervált vírusaink is életre kelhetnek. A floppy hőskorszakban oly divatos indítószektor- (boot), állomány- és makro vírusok ma is okozhatnak kárt, ezért a mentések felnyitását csak vírusírtó programmal biztosítva érdemes megkezdeni, a teljes floppylemez vizsgálatával.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.