Hirdetés

USB Type-C: van még mitől félni



|

Ígéretes és ötletes szabvány az USB Type-C csatlakozó, de van még néhány buktató és zsákutca, amiket jobb elkerülni, ha nem akarunk bosszúságot.

Hirdetés

Ugyan néhány mobilos cég még nem lépte meg, egyre terjedőben az USB Type-C csatlakozás, ami sok-sok újdonságot hoz. Ezek javarésze igazán hasznos, de van néhány buktató is, ami nagyon kellemetlen pillanatokat okozhat.

Hirdetés


A vezérlő nem mindegy

Az USB Type-C-t megpillantva a hozzá nem értő felhasználó jogosan próbál majd micro USB kábelt beleerőszakolni az aljzatba, hiszen majdnem ugyanúgy néz ki. Nos, ez kellemetlen lesz, vagy a kábel, vagy a csatlakozó fog tönkre menni. Ennél rejtettebb probléma a vezérlő, a Type-C ugyanis nem más, mint egy csatlakozó, nem definiálja a vezérlőt. Az USB Type-C olyan, egységes csatlakozószabvány, ami mögött szinte bármilyen USB szabványú vezérlő rejtőzhet. Ez lehet USB 2.0-s a már ismert 480 Mbit/s-os sebességhatárral, vagy USB 3.0-s 5 Gbit/s-mal. Az USB 3.1 Gen1 jól hangzik, de igazából ugyanaz, mint az USB 3.0, ezért inkább az USB 3.1 Gen2-nek örüljünk - itt már 10 Gbit/s sávszélességet kapunk.


Már itt is lesznek eltérések azonban, ami főleg a PC-nél fontos. A legtöbb USB 3.1 Gen2 vezérlőchip PCI Express ×2-n kapcsolódik, egyedül az Intel vezérlőchipje használ ki 4 PCIe vonalat, így a sebesség is jobb, különösen több eszköznél. És ez még mindig nem a teteje. Az Intel Thunderbolt 3-as vezérlőchip is használhatja az USB Type-C-t, így TB3-on 40 Gbit/s sávszélességet kapunk, teljes USB 3.1 Gen2 kompatibilitást, PCIe vonalakat és mellesleg még DisplayPort videocsatlakozást is. Persze egy TB3-as vezérlő nem kétfillér, így csak az igazán drága gépeken találkozhatunk vele (egyelőre).


Szabványos kábel

Azt már a microUSB-nél megtanultuk, hogy a kábel igenis számít: ha filléres zsinórt választunk, 1-2 hónap múlva a csatlakozó tönkremegy, a kábel megtörik, az adatkapcsolat pedig akadozni fog. Az USB Type-C-re hamar rávetődtek a kínai gyártók és ma már párszáz forintért kapunk ilyen kábelt, de érdemes vigyázni - ezek nem szabványosított kábelek és bizony ebből sok gondunk adódhat. A gyatra minőség mellett leginkább a nem teljesen szabványos csatlakozókialakításból, ami tönkre teheti az aljzatot, illetve a gyenge minőségű kábelek a nagyobb adatátvitelnél nem szerencsések - olyannyira, hogy hibás másolás, leállás, lekapcsolódás lehet az eredmény. Egy szerencsétlenül járt felhasználó (a Google-ös Benson Leung) egészen odáig jutott, hogy USB Type-C eszköze tönkre is ment a rossz kábel miatt.


Kétes átalakítók

De nem csak a kábelekkel, az átalakítókkal is vigyáznunk kell. Miután mára mindenkinek van legalább 2-3 micro USB kábele, jogos, hogy az új kábelek helyett elsőnek csak egy olcsó átalakítót vásárol, hogy a gyári mellett legyen még legalább egy Type-C kábele a táskájában. Ezek az átalakítók szintén olyan kínai gyártóktól származnak, akik nem vesződnek szabványosítással, minőséggel, teszteléssel, így ha túl olcsó átalakítót használunk, szintén adatvesztés, gyengébb töltési teljesítmény stb. lehet a vége a spórolásnak.


Szerintetek eljött az ideje az USB Type-C-nek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.