Hirdetés

Úton a 360 TB kapacitású optikai adathordozó



|

Az 5D korong több milliárd évig képes megőrizni az adatokat.

Hirdetés

Az optikai adathordozók királya jelenleg a dupla rétegű Blu-ray optikai korong, erre akár 50 GB adat is felírható. A Southamptoni Egyetem kutatói most bejelentették, hogy óriási áttöréseket értek el az eredetileg 2013-ban leleplezett "5D" technológiájukban, partnereket keresnek a kereskedelmi forgalomba hozatalához.

Hirdetés


Az 5D adathordozó a méreteit és formáját tekintve nagyon hasonlíthat majd a megszokott optikai korongokhoz, azonban elméletileg akár 360 terabájt információt is képes lehet tárolni. Ami hasonlóan fontos, hogy szobahőmérsékleten tárolva, fizikai behatásoktól védve az 5D korong gyakorlatilag elpusztíthatatlan, sosem veszíti el a ráírt adatokat. Állandó 160°C hőmérsékletű környezetben tárolva 13,8 milliárd év a korong várható élettartama, azonnali fizikai károsodást csak 1000°C felett szenved.


"Az üveg memória a Superman filmekben látott memóriakristályokhoz hasonlítható, emiatt kapta a Superman memóriakristály becenevet. Az adatok olvasztott kvarcban önmaguktól összeálló nanostruktúrákban kerülnek tárolásra. Az információ kódolása öt dimenzióban történik: három dimenziót a nanostruktúrák térbeli pozíciója tesz ki, a másik két dimenziót pedig a struktúrák mérete és tájolása jelenti" - olvasható az egyetem sajtóközleményében.


(Forrás: Neowin)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.