Hirdetés

Válassz headsetet okosan



|

A gamer fülesek nagyon jól mutatnak, de nagyon sok köztük a vegytiszta átverés és sokaknak lehet, hogy a fejhallgató jobb választás. Ezekre figyelj, ha nem akarsz csalódni.

Hirdetés

Jó dolog, ha a monitorba beépítve kapunk hangszórókat, vagy a notebooknak nem is olyan rossz a hangja, de ezek még mindig fényévekre vannak attól, amit igazán élvezhetőnek nevezhetünk. A hangfalrendszerek piaca óriási, szerencsére ma már a "multimédiás" mint negatív jelző is kikopóban van, de még így is sokszor adódik olyan helyzet, amikor nem tudjuk hangosan hallgatni a zenét, filmet vagy éppen a játékot. Ilyenkor jön a fülhallgató, például az, ami éppen a kezünkbe akad. Ez sokszor a mobilunkhoz kapott vagy használt, egyszerűbb, "agybadugós" modell, ami azonban hosszútávon kényelmetlen, nem szól kristálytisztán, nincsenek a játékoknál elengedhetetlen, dübörgő basszusok, a zsinór rövid és még folytathatnánk. Érdemes egy fejhallgatóra beruházni, ami nagyot tud szólni, kényelmes és mindenféle felhasználáshoz passzol. Ezekre figyelj választásnál.

Hirdetés


Headset vs. fejhallgató

Elsőként döntsük el, mire is van szükségünk: headsetre vagy fejhallgatóra. Ha sokat játszunk, chatelünk, a headset jobb választás a mikrofon miatt. Ez lehet beépített, elrejthető és lecsatolható is. Utóbbi előnyös, de könnyen elkeveredhet, és az sem mindegy, mennyire hajlítható a szánkhoz, hogy ne kelljen ordítani. A minőség itt általában közepes, némi passzív zajszűréssel - chatre, játékhoz elég lesz. Ha nem sokat játszunk online, csapatban, illetve ritkábban chatelünk, elég, ha a notebookba, webkamerába rejtett mikrofont használjuk, a fejünkre pedig választhatunk fejhallgatót. Ilyenkor nem csak a PC-s márkák, a hifi gyártók termékei közül is választhatunk, ahol kifejezetten zenehallgatásra, filmhez kifejlesztett fejhallgatókat is találunk.


Kényelem

A fejhallgatóknál, illetve headseteknél a kényelem és a hangzás a két legfontosabb tényező. A kényelemhez elengedhetetlenül fontos, hogy a pánt párnázott legyen, ugyanakkor kellő erővel nyomja a kagylókat füleinkre. A kagylók párnázása is fontos, érdemes több órás használatra a fület teljesen körbe vevő kialakítást választani, így fülünket nem fogja semmi sem nyomni. A pántnál szintén nagyon fontos, hogy állítható legyen - mindenkinek más a fejmérete és fejformája.


Nyitott, zárt

Nehéz az ideális kialakítást megtalálni, de azért vannak jó kompromisszumok. A teljesen nyitott fülesnél a hangzás légies, a tér hatalmas, ami igazán jól szól, de akik mellettünk, vagy velünk egy szobában vannak, mindent fognak hallani. A teljesen zárt kialakításnál csak a miénk az, ami a fejhallgatóban szól, de a hang sem olyan légies, a sztereókép összenyomottabb. A félig zárt kialakítás jó kompromisszum, érdemes vásárlás előtt kipróbálni néhány modellt, hogy nekünk melyik kialakítás felel meg igazán. A nagyobb szaküzletekben sok-sok fejhallgatót ki lehet próbálni, akár saját zenével, hangokkal is.


In-line távirányító, csatlakozó

A csatlakozót különösen headsetnél figyeljük meg, fejhallgatónál mindig a háromérintkezős, 3,5 mm-es jacket kapjuk (sok esetben 6 mm-es átalakítóval). A headset kétféle lehet: a kábel két jack dugóban végződik, ahol az egyik a fejhallgatóé, a másik a mikrofoné. Ez asztali PC-nél, régebbi eszközöknél tökéletes, azonban az újabb notebookoknál, konzoloknál már csak egyetlen, négyérintkező jack aljzatot találunk, ezért ilyen eszközöknél mindenképpen ellenőrizzük, hogy a választott headsetnek milyen a csatlakozása. Nem világvége, ha nem a megfelelő, ám ilyenkor egy extra átalakítóra is szükségünk lesz, ami ugyan mindössze párszáz forint, de nem minden headsethez mellékelik.


Ami kialakításban fontos még, az a távirányító. Ez általában in-line, vagyis a zsinóron található kis dobozka. Ez igazán hasznos, de azt azért ellenőrizzük, hogy ne legyen túl nehéz és túl közel a fülkagylókhoz - ilyenkor zavarhat, hogy előttünk lóg. Egy ilyen távirányítón két vezérlő a legfontosabb: az egyik a mikrofonnémító, a másik a hangerőszabályzó. Szintén terjedőben az USB csatlakozásos headset, aminél a lényeg, hogy a "hangkártya" a távirányítóban vagy a fülesben rejtőzik. Ez ad némi kényelmet irányítás szempontjából, de sajnos ezek a dsp-k/erősítők nem arról híresek, hogy a legjobb minőségűek. Ha virtuális 7.1 hangzást kínálnak, attól azért olyan túl sokat ne várjunk.


Nektek milyen fejhallgató/headset vált be?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.