Hirdetés

Változások AMD processzor-fronton



|

Jönnek a 65 nm-es gyártástechnológiával készülő AMD processzorok

Hirdetés

Még az idei év novemberében megjelenik a 65 nanométeres Brisbane magos AMD Athlon 64 X2 4000+/4400+/4800+, mely amellett, hogy modernebb gyártástechológiával készül, a 90 nanométeres előd (Windsor) 2 × 1 megabájtos L2 gyorsítótára helyett csak annak felét, azaz 2 × 512 kilobájtot fognak tartalmazni. A kevesebb másodszintű gyorsítótárból fakadó hátrányt a gyártó órajel-emeléssel kívánja orvosolni, ami azt jelenti, hogy az új Brisbane magos processzorok órajele 100 megahertzel lesz magasabb, mint a Windsoré. A száz megahertzes plusz a szorzó 0,5x emelésével érhető el.

A változások a csúcskategóriás AMD Athlon 64 FX-64-et sem kerülik el, így ennek megfelelően a neve is megváltozik: FX-64 helyett X2 6000+ jelzéssel látják el. Órajele 3 gigahertzes lesz, és a többi processzorral ellentétben 2 × 1 megabájtos másodszintű gyorsítótárral rendelekezik majd.

A 65 nanométer előnye, hogy jóval kevesebbet fogyaszt, mint a régi gyártástechnológia, ezáltal a gyártó által megadott TDP adatok 89 wattról 65 wattra csökkennek -- tehát a processzor fogyasztása és melegedése is jelentős mértékben csökken.

Az új processzorok új CPUID azonosítót kapnak, ezáltal mindenképpen szükségessé válik az alaplapi BIOS frissítése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.