Hirdetés

Változnak a PC-házak, de jó ez nekünk?



|

Kisebb méretek, egyedi formák, különleges anyagok és erőszakos megújítás - nem minden forradalminak szánt házújítási kísérlet jó a felhasználóknak.

Hirdetés

A Computexen mintha újjászületett volna az asztali PC, de nem volt egyszerű ráismerni. A méretek, színek, formák és felhasznált alapanyagok tekintetében is találkoztunk extrém megoldásokkal és nem csak egy-két halvány próbálkozás erejéig. Sokáig a számítógépházak gyártói konzervatívan ontották magukból a szinte egyforma, unalmas házakat, aztán rájöttek, hogy ennél már több kell, és ma már ott tartunk, hogy normális, visszafogott dizájnú ház nem is nagyon maradt. Pedig szükség biztosan lenne rá.

Hirdetés


Alapanyagok

A fémet szerencsére még mindig előszeretettel használják a gyártók, de éppen a dizájn az, ami előtérbe hozta a műanyagot és ez nem feltétlenül jó megoldás. A műanyag előlapot könnyedén és olcsón bármilyen alakzatúra megformázzák, de a végeredménynél nem csupán a forma, a minőség és időtállóság is számít – ezekben pedig nem túl jó az olcsó műanyag. Persze lehet minőségi műanyagot is használni, de akkor meg az árak szállnak el, mintha csak teljesen fémből lenne a ház. Egy vállalható kompromisszum, hogy a gyártók vegyesen használnak fémet, műanyagot és fémhálót – ez utóbbi szintén olcsó és megfelelő porszűrővel a hűtést, szellőzést is segíti.


A prémium házaknál jelent meg legújabban az üveg, ami érdekes színfolt. Sajnos méregdrága, de cserébe nem igazán karcolódik, könnyen takarítható, de tény, hogy sokat kell is takarítani. Ha viszont tiszta, akkor elegáns és tényleg sokat dob az összképen, ráadásul keret nélkül alkalmazható és stabilitást is ad a háznak, aminek így a teljes belső részét láthatjuk. Ez megfelelő kábelmanagementtel és világítással ütős kombináció – persze borzalmasan magas felárért cserébe.


Méretek

Szerelésileg és hűtésileg az ideális az ATX szabvány, de már megállíthatatlan az asztali PC-knél a méretcsökkentés és ez nem feltétlenül rossz hír. A kisebb PC-k ugyanúgy erősek és könnyen bővíthetőek, ahogy a dizájnokból is szuper megoldásokra képesek a gyártók. Ugyanakkor még nem találták meg az ideális megoldást, mert még a nagyobb méretű mITX házaknál is meg kell harcolnunk minden egyes kábellel, a kisebb komponensek pedig drágábbak, mint a mATX/ATX méretű, normál modellek. Az extra felárat különösen a hűtésnél fogjuk megérezni. Ha igazán csendes megoldást szeretnénk, adja magát a kompakt vízhűtés, azonban ilyenkor még mindig meg kell oldani a VGA és a ház szellőzését, ami nem egyszerű feladat, ha csak 1-2 ventilátornak van hely a házban.


Formák

A dizájn nehéz dió, mert könnyű megmondani valamiről, hogy jó lett-e, de megtervezni és elkészíteni már nem olyan egyszerű. Az extrém dizájnok mögött több hónapnyi tervezés, sok-sok ember még több munkaórája van, nem is beszélve a próbákról, modellekről, zsákutcákról. A kész dizájn még önmagában nem is elég a sikerhez, mert olyat kell alkotni, ami adott összegből legyártható nagy mennyiségben, ráadásul mindezek tetejében ott vannak még a szabványok és méretek, valamint a DIY szerelhetőség. Egy jó ház nem csak szép és egyedi, de könnyen szerelhető, jól szellőzik és nem kell érte a gép árának felét kifizetnünk.


A formáknál ezt mind figyelembe kell venni, így sok cég nem is igyekszik kilépni a doboz-felépítésből, helyette a dizájnt és formát az előlap és a tető átformálásával alakítja ki. Ez a biztonságos út, de a végeredmény sokszor túlzottan sok műanyag, felesleges, kihasználhatatlan, sőt, hűtés szempontjából előnytelen terek, belül pedig a megszokott, unalmas elrendezés és megoldások fogadnak. Az ellenkezőjére is van példa szép számmal, különösen a mATX és mini-ITX mezőnyben, ahol néhány cég úgy gondolja, neki mindent szabad. Az ilyen, szerelésileg problémás házakat úgy lehet felismerni, hogy a weboldalukon mérföld hosszú kompatibilitási lista van (amely persze máris elavult), hogy milyen CPU-hűtőt, alaplapot, elrendezést stb. támogat a ház.


Nehéz a középutat megtalálni, de azért olykor, néhány cégnek sikerül – ezek lesznek a híres házak. Az innentől már papírforma, hogy a mozifilmek és játékok világához hasonlóan a gyártó – ha eltalál egy ilyen „sweet spotot” – évente igyekszik újabb rókabőrt lehúzni sikertermékéről.


Melyik a ti kedvenc házatok, illetve milyen újítást látnátok szívesen?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.