Hirdetés

Közeledik a Full HD korszak vége

|

Úgy tűnik, hogy nem lehet a 4K-t megállítani, a 2013-as CES egyik kiemelt trendje ugyanis az ultranagy felbontású eszközök megjelenése. Las Vegasban tévéztünk, hogy véleményt mondhassunk.

Hirdetés

A CES 2013 rendezvényein járva kevés olyan helyet találni, ahol a 4K ne lenne beszédtéma. Majd minden gyártó a váltás mellé tette le a voksát, és nem csak a tévések, hiszen például korábban az Nvidia és a Qualcomm is kiemelten foglalkozott a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontással, hiszen a következős generációs chipjeik (a Tegra 4 és a Snapdragon 800) már 3840 × 2160 pixeles videolejátszásra is fel lettek készítve.

 Minek kell ez?

Persze tudjuk, hogy a nép szava mást mond. Gyakran lehet hallani, hogy a 4K teljesen felesleges, drága és ez csak egy újabb esély arra, hogy a gyártók megkopasszák a vásárlóikat. Illetve feltételezhetjük azt is, hogy mivel a 3D nem hozta a várt eladási mutatókat, ezért előhúztak egy másik technológiát a kalapból. Nem állítjuk, hogy ezek a feltételezések teljesen alaptalanok lennének, hiszen kapitalizmusban élünk, ahol csak az tud talpon maradni, aki diktálja a trendet. Ez a vásárlók oldaláról nézve lehúzás, a gyártók szemszögéből pedig az életben maradás farkas törvénye.

 

 

Másrészt míg a 3D még mindig nem egészen kiforrott -mivel élvezetéhez egy plusz eszközt, egy szemüveget kell a fejünkre helyeznünk -, addig a 4K-nál nincs ilyen probléma, csak nézünk és élvezzük a látványt. Az 1080p-t négyszeresen felülmúló felbontás ugyanis elkápráztatja a szemünket, nagyjából akkora a különbség, mint amikor SD-ről HD-ra váltottunk. Akinek volt már szerencséje egy 4K tévéhez, az valószínűleg nem fog lentebb egy hozzászólásban meghazudtolni minket. Harmadrészt az ár problémáját is feltételesen kell kezelni, mivel várhatóan évről-évre olcsóbbak lesznek az  ultranagy felbontású tévék.

"1998-ban a CES-en debütáltak az első Full HD tévék, és akkor is olyan panaszokat hallottam, hogy túl drágákra sikeredtek. Azóta eltelt jó pár év, és ma már olcsón vásárolhatunk 1080p-s készülékeket. A piac logikája alapján a 4K tévék is folyamatosan olcsóbbak lesznek. Minél többen vásárolnak meg egy terméket, annál jobban megoszlik a gyártási költség, így pár év múlva a 4K a legtöbb háztartásban jelen lesz" - nyilatkozta egy Las Vegasi sajtóeseményen Gary Shapiro, a CES-t szervező Consumer Electronics Association (CEA) elnöke egy újságírói kérdésre.

 Jelzés értékű, hogy a korábbi 84 hüvelykes modellek mellett a CES-es több kisebb képernyős modell is megjelent. "A 4K nem a jövő, hanem a jelen" - mondta nyitóbeszédében Kaz Hirai, a Sony vezérigazgatója. A japán gyártó ugyanis egy 55 és egy 65 hüvelykes modellt is bejelentett, amelyeknek habár az ára még nem ismert, biztosan olcsóbbak lesznek a korábban piacra dobott 25 ezer dolláros (körülbelül 5,5 millió forintos) XBR-84X900 LED tévénél. S ugyanez várható az LG készülékeitől is, amelyek szintén 55 és 65 hüvelykkel próbálják majd meggyőzni a vásárlókat. Nem állítjuk azt, hogy még idén a magyar pénztárcákhoz fogják szabni az árukat, de azt igen, hogy folyamatos árcsökkenés várható.

A legnagyobbak

A gyártók úgy tűnik, hogy bizakodóak, mivel a CES termeit járva minden fontos tévégyártó standján a 4K került reflektorfénybe, és könnyen belefutottunk 80 hüvelyk feletti modellekbe. A fent említett két gyártó mellett a Panasonic, a Toshiba, a Sharp, a Samsung és a hazánkban kevésbé ismert Hisense is előtérbe helyezte 4K modelljeit.

 

 

Sőt azon kínos helyzet is megesett, hogy a Sony és a Panasonic standjánál egyaránt megcsodálhattunk "a világ legnagyobb 4K OLED tévéjét". Mindkettő 56 hüvelykes, így a címen egyszerre osztoznak. Ezt vélhetően csak az utolsó pillanatban tudták meg, máskülönben nem e titulussal állították volna ki termékeiket. Persze azért nem maradunk egyértelmű pionírok nélkül, hiszen a Hisense valóban a világ legnagyObb 4K LED tévéjét állította ki (110 hüvelyk), míg a Sharp egy 8K (7680x4320 pixel) prototípussal érkezett Las Vegasba.

A tartalmak is érkeznek

Mit sem ér a nagyobb felbontás, ha nincsenek hozzá megfelelő tartalmak. Nos, a 4K-nál ez egyelőre még igaz, ám fél-egy év múlva már jóval könnyebb lesz 3840 × 2160 pixeles mozgóképeket találni. Az ökoszisztéma lassan épül. Jelenleg ugyanis több mozifilmet is 4K kamerákkal rögzítenek, amely mellett a a Sony több filmek (például Pókember, Karate kölyök) is előveszi a kópiáját, hogy azokat nagyobb felbontásba kimentse.

 

 

Ezen felül a japán gyártó a CES-en bejelentett saját szolgáltatását, amelyen keresztül 4K mozgóképeket fog majd kínálni tévéin (a Samsung pedig a Netflix-szel fogott össze), sőt az első lakossági 4K videokamerát is bemutatták. Utóbbi kétségtelenül nem olcsó, ám mivel a Snapdragon 800 az ígéretek szerint tud majd 3840x2160 felbontásban rögzíteni, ezért vélhetően nem kell majd sokat várni az otthoni videók dömpingjére (persze jó lencse sem árt majd).


Addig sem maradunk tartalom nélkül, mivel Las Vegasban majd minden gyártó bemutatta felskálázási technológiáját, amellyel a Full HD felvételek 4K-sra fejleszthetők. Ezt természetesen megnéztük, és ha hihetünk a szemüknek, akkor valóban markáns különbség látható a "sima" 1080p és a felskálázott Full HD között. A képek sokkal élesebbek.

 Ráadásul a jelek szerint a 4K nem csak a tévéket hódítja majd meg. A Toshiba standjánál például belefutottunk egy olyan noteszgépbe, ami a HDMI kábelen keresztül 4K képet küldött át a mögé helyezett tévének, a Sharpnál pedig két ultranagy felbontású monitort is megcsodálhattunk (a hagyományos vélhetően 5000 dollárba fog kerülni, a multitouch kijelzős pedig legalább egy 1000 dollárral lesz drágább). S persze nem szabad elfelejteni a Panasonic mai napon bejelentett 20 hüvelykes 4K táblagépét, amely idővel a grafikusok kedvence lehet, ha a prototípusból piacképes termék lesz.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.