Hirdetés

Véletlenül győzhette le Kaszparovot a Deep Blue?



|

Állítólag egy szoftveres hibától zavarodhatott meg a világbajnok.

Hirdetés

Pár nappal ezelőtt a The Washington Post egyik újságírója Nate Silver „The Signal and the Noise” című könyvének rövid ismertetője során kiemelt egy rendkívül érdekes részletet a műből, amelyben a szerző által meginterjúvolt Murray Campbell azt állítja, hogy Garry Kaszparovot 1997-ben tulajdonképpen egy hibának köszönhetően lehetett képes legyőzni az IBM Deep Blue.

(A kép forrása: kasparovagent.com)


A szuperszámítógép fejlesztésében részt vett mérnök szerint a klasszis játékos veresége az általa egyébként megnyert első játszma 44.-ik lépésére vezethető vissza, mikor a Deep Blue egy szoftveres hibának köszönhetően nem volt képes döntésre jutni a következő lépése kapcsán, így teljesen véletlenszerűen mozgatta a bástyát, amellyel alaposan megzavarhatta a váratlan fejleményben logikát kereső Kaszparovot.


A végül 3,5 : 2,5 végeredménnyel záródott veresége után Kaszparov csalással vádolta meg az IBM-et, hiszen a második játszma során az eszköz messze jobban teljesített az addig látottnál, a sakkozó spekulációja szerint a kritikus lépéseknél egy nagymester segíthetett be a szuperszámítógépnek.


Ezt az IBM kategorikusan tagadta, ám azt bevallotta, hogy a játszmák közt a programozói kijavítottak pár hibát és bővítették a számítógép játszmákat tartalmazó adatbázisát, viszont ezt a szabályok megengedték számukra. Nem meglepő módon Kaszparov visszavágót követelt, ám a kérést az IBM illetékesei elutasították, majd véglegesen szétszereltették a Deep Blue-t.


A sakkfeladványok megoldására specializált Deep Blue 11,38 gigaflopos teljesítményével másodpercenként 200 millió lehetséges lépést tudott elemezni, a memóriájában pedig 700 ezer nagymesterek által már lejátszott csatát tárolt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.