Hirdetés

Vérre megy: GeForce 8800 Ultra



|

Nagy szívfájdalmunkra a Radeon HD2900 XT nem igényel különösebb választ a konkurenciától, de pozícióját megerősítendő az NVIDIA kiadta a GeForce 8800 család eddigi legerősebb tagját, az Ultrát.

Hirdetés

Megjelenése drámai, hisz még az ATI szörnyetegénél is nagyobb darab, bár a képekről ez nem biztos, hogy maradéktalanul kiderül. Régi álmunk teljesült, ugyanis a grafikus kártyákhoz képest túlságosan nagyméretű doboz ezúttal nem maradt kihasználatlanul. A Gainwardtól megszokott letisztult precizitással csomagolták be a terméket: a szükséges kábelek és átalakítók mellett találjuk a telepítőlemezt, a gyártó saját fejlesztésű tuningszoftverét, valamint a Cyberlink programcsomagot.

 

gf8800ultra3.jpg

 

A 8800 Ultra kinézetén kívül számos dologban eltér az eddigi csúcstartó GTX-től. Bár ugyanolyan – és ugyanannyi – memóriát használ, az eddigi 900 megahertz helyett 1080-on üzemel. A grafikus mag órajele 575-ről 612 megahertzre nőtt, sokkal jelentősebb változás azonban az egyesített shader egységek frekvenciájának változása. Ezek az ATI megoldásától eltérően a magtól független frekvencián működnek: a GTX 1350-je helyett 1500 megahertzen. A megközelítés hasonló, mint annak idején az Intel–AMD párharc esetében. Míg az Intel processzorok magasabb frekvencián működtek, egy ciklus alatt kevesebb műveletet voltak képesek végrehajtani az AMD alacsonyabb órajelű, de „dolgosabb” egységeinél. Míg a HD2900 XT 320 darab stream processzorral büszkélkedhet, s ezek egy frekvencián üzemelnek a maggal, addig a 8800 Ultra 128 egysége az órajelhez képest közel háromszoros sebességen üzemel. A további képességeket tekintve nincs változás a már bemutatott GeForce 8800 modellekhez képest.

 

gf8800sli.jpg

 

Az NVIDIA fejlesztései kifizetődőek voltak, ugyanis az 1.1-es revíziójú grafikus mag némiképp kevesebb hőt termel, mint elődje. Bár a maximális teljesítmény még így is 175 watt – hozzátesszük, hogy ez a HD2900 XT 215 wattjához képest még mindig bőven elfogadható – a zajszinttel nem voltak problémáink. Alapjáraton és kis terhelésnél a ventilátor alig forog, és bár hátul meglehetősen meleg levegőt fúj, gyakorlatilag semmi hangja nincsen. A terhelés emelkedésével némiképp növekszik a zajszint, de ilyenkor is épphogy beleesik az „alig hallható” kategóriába. Az R600-hoz hasonlóan itt szintén két tápcsatlakozóra lesz szükségünk, de a nyolcpólusú típus ezúttal felesleges. A dupla hatpólusúval 225 watt áll rendelkezésre, tehát a gyári maximális értéken felül 50 wattnyi tartalékkal számolhatunk, ha túlhajtásra adjuk a fejünket.

 

gf8800ultra2.jpg

 

Teljesítmény tekintetében kifejezetten elégedettek vagyunk, tuningolás esetén pedig a Gainward Expertool is hathatós segítséget nyújt. Bár az NVIDIA koronáját eddig sem fenyegette semmi, ezúttal sikerült rátenniük még egy lapáttal, tovább növelve az amúgy sem csekély sebességet.

 

Az ATI Radeon HD2900 XT-ről szóló tesztünket itt olvashatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.