Hirdetés

Vetítsünk nagy felbontásban



|

Évről évre erősödik a nagy képernyős tévék dömpingje, de az egy méter feletti képátló még igen sokba kerül. Projektorral sokkal olcsóbban téretünk át nagypályára, csak ne nagyon higgyünk a specifikációknak.

Hirdetés


Jobbnál jobb ajánlatokkal bombáznak minket a szupermarketek, de még így is elég drágák a TFT- és plazmatévék, a másfél méteres kép pedig már megfizethetetlen. Ha nagyban szeretnénk játszani, akkor kénytelenek leszünk megfontolni egy projektor beszerzését. A beszerelés-elhelyezés nehézségei ugyan riasztóak lehetnek, de látva, hogy mennyit zuhantak a kivetítők árai az utóbbi években, nem kétséges, hogy érdemes lehet foglalkozni a gondolattal. Összeállításunkban három jellemző készüléket vettünk szemügyre, melyek technológiailag elég jól reprezentálják a ma 120-200 ezer Forintból beszerezhető vetítők piacát.

 

 

Marketing dzsungel és lámpaélettartam


A gyártók, saját méréseik alapján adják meg a technikai paramétereket, azonban a mérések lefolytatására nincs előírás, sem a lámpa élettartam, sem a fényerő és kontraszt esetében. Az élesedő konkurencia harcban a nagyobb névleges értékek kedvéért sokan enyhítettek a mérés szigorán, például akadnak, akik a fényerőt a színtárcsa fehér szakaszán blokkolva értékelik, így az nagyobb, mint a valóságban tapasztalható (a tárcsa színes szegmensei szűrik, így gyengítik a fényt). Ennél fogva a különféle gyártók és modellek gyári értékei nem nyújtanak egymással összevethető alapot.

 

Szándékosan nem adtunk meg névleges lámpa-élettartam adatokat a táblázatban. Általában 2-3000 órát szoktak megadni, de nem közlik, hogy addigra már csak jelképes, töredék szintű lesz a fényerő, így sokkal bölcsebb a garancia időt és még inkább a garancia üzemórát nézni. Általános tapasztalat, hogy megfelelő fényerővel nem lehet kihúzni a teljes lámpagarancia időt, de úgy 1000 órát igen.

 

 

Acer H5350

 

Sikerült nagyon kis méretbe zsúfolni egy valódi házimozi vetítőt az Acer konstruktőreinek, mindössze 2,3 kilogrammot nyom a H5350. A helytakarékosság jegyében apró távirányítója a gépházon kialakított sínbe csúsztatva fedőlapi vezérlőpanellé alakítható át, számítva arra, hogy sok esetben csak alkalmilag állítjuk üzembe és mondjuk a dohányzóasztalon helyezzük el. Persze nem csak asztalon használható, támogatja a négy lehetséges beszerelési pozíció mindegyikét. Kis mérete mellett is jutott hely rajta minden szükséges kimenetnek, beleértve az egyre inkább nélkülözhetetlen HDMI-t is. Mellékelnek hozzá egy egyszerűbb hordtáskát is, DLP alapokra építkezik a készülék, egyetlen DMD egység állítja elő a 720 soros nagy felbontású képet, mely a házimozi jegyében 16:9 oldalarányú. Hat szegmensű tárcsa gondoskodik a jó színvisszaadásról. A névleges fényerő 2000 ANSI Lumen, ami házimozi viszonylatban nagyon jó, tapasztalataink szerint felkapcsolt világítás mellett is moziként és nem halvány árnyként jelenik meg a kivetített kép. (Igaz, ennek árát megkérik a cserelámpa vásárlásakor.) Ez és a DLP technológia adta erős kontraszt alkalmassá teszi a készüléket más alkalmazásokra is. Megoldható vele alkalmi prezentációk lefolytatása és tartalmaz számítógépes játékokhoz készült sablont is.

 

acer_.jpg

 


Talán az erős kontraszt miatt a sötét területek részleteiből vesztek el információk, ezt hozhatnánk fel a megjelenítés enyhébb hibájául. Ez ellensúlyozandó az átlag feletti fényerő és kontraszt kárpótolja a felhasználót.

 

Névjegy:

Termék: Acer H5350

Forgalmazó: Acer Magyarország Kft

Ár: 199 900 Ft

Specifikációk: katt ide.

 

 

Benq W500

 

 

benq_.jpg

 

 

A nagyobbacska készülékek közé tartozik - legalábbis mai viszonylatban - a Benq W500. Ennek oka abban keresendő, hogy a másik két résztvevőtől eltérően nem egy DLP, hanem három LCD képalkotó elemmel dolgozik. A technológia előnye, hogy lehetővé teszi a vetítés tengelyének elmozdítását, amit a lencse mellé épített karral tehetünk meg. Viszonylag nagy szabadságunk van a zoom használatában, ha maximálisan élünk vele, akkor akár másfél méteres képet is vetíthetünk két méterről, ami kiváló eredmény ebben az árkategóriában.

 


Kifejezetten házimozi céllal alkották meg a készüléket, így rendelkezik az összes szükséges csatlakozással, ezek közül nem hiányozhat a másolásvédelemmel ellátott HDMI sem. 16:9 oldalarányú képet ad, igazodva a filmek világához. 720 sor megjelenítésére képes, ami lényegesen részletesebb képet jelent, mint a standard felbontás. Jó minőségben képes a képek átméretezésére, így egy DVD-t is nyugodtan megnézhetünk vele és a nagy felbontású mozifilmekhez is érdemes használni.


Az LCD technológiának köszönhetően finom árnyalatokat kapunk a sötétebb területeken is és nem jelentkezik az a színbevillanás, amire sokan panaszkodnak, ha DLP vetítő képét nézik és mondjuk körbepásztázzák tekintetükkel a képterület környékét. A szép színkeverés mellett LCD viszonylatban jó kontrasztról beszélhetünk, amit dinamikus írisz támogat, a menüben pedig egy fokozatot javíthatunk a fekete szintjén. Tesztábrákat is találunk itt a kontraszt, geometria és a színek ellenőrzéséhez. Kontrasztban persze elmaradás tapasztalható a DLP alapú vetítőktől, de bőven megvan a moziélményhez szükséges kontraszt így is és a mély árnyalatok is megkülönböztethetők. Fényerőben nem teljesít az élen a W500, a jó képminőséghez szükséges legalább egy részleges elsötétítés.

 

dijak_2008_ajanlat_.jpg
Az állítható irányú optika nagyobb szabadságot biztosít elhelyezésben, mint a többi modell és a legszebb árnyalatokat is ezzel a készülékkel kaptuk, kifejezetten mozizáshoz jó választás, ha van sötétítő függönyünk és nem félünk használni. Hosszú távon külön öröm a kifejezetten olcsónak számító cserelámpa, összességében tesztmezőnyünkből leginkább ezt a készüléket ajánljuk belépő házimozi projektornak.

 

 

 

 

Névjegy:

Termék: Benq W500

Forgalmazó: BestByte

Ár: 190 000 Ft

Specifikációk: katt ide.

 

 


Optoma EP721

 

Meglepően kis testbe sikerült beletervezni a mindössze két kilogrammos készüléket, mely méretében csak mintegy fele a 4-5 évvel ezelőtt megjelent hasonló teljesítményű vetítőknek. A lakk fekete készülék optikáját gumikupak védi a sérülésektől, no és az alaptartozékként mellékelnek egy szivacsozott hordtáskát is. Optikája fix vetítési tengelyű és csak minimális nagyítást enged meg. Mindenféle állásban beszerelhető, RS232-n távvezérelhető a készülék, asztali vetítéshez tartalmaz egy kis kihúzható lábat is a dőlésszög beállításához.

 

optoma_.jpg

 

 

Technológia szempontból egy kicsit kakukktojás az Optoma visszafogott árú vetítője. Ugyanazt a DLP technológiát használja, mint a többi tesztszereplő, azonban nem kifejezetten házimozira tervezték, hanem általános használatra, ennek tudható be a 4:3 oldalarány és a 800×600 képpontos felbontás is. A kifejezetten prezentációra szánt projektorok gyengéjét, a rossz színvisszaadást úgy orvosolták, hogy 5 szegmensű színtárcsát alkalmaztak a vetítőműben, illetve egy filmvetítésre optimalizált Movie színsablont is biztosítottak. Ennek használatával elég korrekt színeket kapunk (a sárgát is beleértve) ahhoz, hogy ne csak a PC képenk kivetítésére, hanem házi videóvetítésre is örömmel használhassuk a készüléket. Emellett tovább örökítette a konstrukció a prezentációs célú vetítők jelentősen nagyobb fényerejét, ami videózáskor nem alapkövetelmény, de jobban használhatóvá teszi a masinát akkor, ha megvilágított helyiségben alkalmazzuk.
Válogatásunk legolcsóbbja tehát kínál extrákat (kis méret, nagy fényerő), de azért mozi képminőségben nem éri be egészen a kifejezetten erre a célra optimalizált modelleket. 4:3-as képaránya miatt 16:9-es filmeknél képátlót, azaz képfelületet is vesztünk, érezhetően. Az alap videós igényeket nagyon olcsón kiszolgálja, a lámpacsere sem kerül sokba, és sokoldalú, vegyes felhasználásra érdemes beszerezni.

 

Névjegy:

Termék: Optoma EP721

Forgalmazó: LSK Hungária Kft.

Ár: 127 200 Ft

Specifikációk: katt ide.

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.