Hirdetés

Világok egyesülése: Az ATI az AMD-be olvad



|

Immáron nem találgatás vagy pletyka, hanem kőkemény valóság: az AMD felvásárolta az ATI-t - mi pedig megpróbáltunk az üzlet mögé nézni.

Hirdetés

Ha egy pillanatra eltávolodunk a hír közvetlen következményeinek vizsgálatától, és picit visszatekerjük az óra mutatóit, jogosan tehetjük fel a kérdést: szükség volt egyáltalán erre a lépésre? Szüksége van-e az ATI-nak arra, hogy beolvadjon az AMD-be pont most? Ha a rövid távú következményeket nézzük, bizonyosan nem. Miért is nem?

Július 27-től kapható az Intel új mikroarchitektúrájú processzora, a Core 2 Duo, ami minden bizonnyal ad egy kisebb (vagy nagyobb) löketet az asztali gépekbe szánt videokártyák fogyásának - plusz pont az ATI-nak. Másrészről az év második felében valószínűsíthetően több grafikus kártyát adnak el, mint az elsőben - újabb plusz pont az ATI-nak.


Továbbá az ATI egyre több erőforrást dedikál Xilleon sorozatú termékeibe, amelyek a digitális TV-kbe kerülnek - egyre több rekordot dönt ez az üzletág az ATI-nak. Azt se felejtsük el, hogy egy nagyon agresszív kampányt folytat az ATI már évek óta a PC-s szegmensben, és ez immáron kiterjedt a szórakoztató elektronikára is, igen hatékonyan - talán az Intel is örülne egy hasonló folyamatnak saját Viiv termékei esetében. Ha az AMD oldalát nézzük, a felvásárlással bebiztosítja a magas bevételt a grafikus lapka és DTV lapkák miatt.

Nézzük meg, hogy mit sikerült elérnie az ATI-nak eddig:

- Rendkívül erős márkanevet hozott létre a Radeonnal, habár az NVIDIA is legalább olyan erős
- Rengeteg OEM partnert nyert meg magának az X1k sorozattal - igaz, a középkategóriás X1600 gyengébb a konkurencia hasonló termékével szemben
- Sikerült saját technológiáit értékesíteni a piacon - mint tudjuk, ATI grafikus vezérlő található az Xbox 360-ban - betört a szórakoztató elektronikai piacra is, mobil eszközökben is gyakran találunk ATI alkatrészt.
- Kiválóan időzítette a PCI Express támogatást, és teljes mértékben készen áll a DirectX 10 kompatibilis termékeivel, mire a Windows Vista megjelenik a boltok polcain.

Az utóbbi időben mindkét cég igen korrekten teljesített, egyikük sincs egyértelmű vezető pozícióban, az AMD főleg nem. Biztosak lehetünk abban, hogy az Intel komoly nyomás alá helyezné mindkét céget saját piacukon, így az egyesített erőforrások talán jobb kiinduló helyzetet adnak.


De innentől a találgatásnak sok értelme nincs, hiszen az üzlet megköttetett. Az AMD mintegy 5,4 milliárd dollárt fizetett. Ebből 4,2 millárd effektív pénz, aminek egy tekintélyes része hitel, illetve 57 millió AMD részvény. Azt is nézzük meg, milyen előnyöket vár az új cég az egyesüléstől. Ezek az ATI divízió számára a következők:

- Az ATI egy gyár nélküli gyártó, akár milyen furán hangzik is. Lapkáit a TSMC-vel gyártatta egészen eddig. A jövő évre úgy tervezik, hogy az AMD gyártósoraihoz hozzáférést nyernek, amelyek sokkalta fejlettebbek a TSMC-nél. Ez nagyon komoly előnyt jelenthet főleg az NVIDIA-val szemben.
- Értékesíthet grafikus magokat az AMD többlapkás megoldásai mellett
- Egyesített fejlesztői és mérnöki bázis

A felvásárló számára pedig a következők lehetnek pozitív változások:

- Új piaci szegmensekbe lép a cég
- Új fejlesztői csapat
- Teljes platformot kínálhat
- Teljes mértékben kihasználhatja gyártási kapacitásait
- CPU+GPU egyben?

Azonban a leírtaknál is jóval nagyobb lehet a jelentősége ennek a változásnak, de biztosat arról, hogyan fog változni a piac, még nem nagyon tudni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.