Hirdetés

Vízhűtéses SSD-kkel és 1700 W-os fogyasztással sokkol az Adata



|

A népszerű memóriagyártó ezúttal az SSD-k hűtésére mutatott be különböző megoldásokat, illetve brutális konfigurációval demonstrálta az XPG tápegységek erejét.

Hirdetés

A gyártók lassan, de biztosan haladnak a PCIe 5.0 szabványt támogató SSD-meghajtók bejelentéseivel, egy-egy újabb példány 10 GB/s feletti olvasási és írási teljesítménye egészen döbbenetes. A generációs váltás azonban megfontolt tempóban zajlik, a felhasználók többsége jelenleg jól elvan a PCI 3.0 és 4.0 generációs tárolókkal, hiszen ezek adatátviteli sebességei még bőven elegendők átlagos otthoni felhasználás során. Különösen igaz ez az árérzékeny piacokra, hazánkban sem feltétlenül a leggyorsabb meghajtókat keresik a legtöbben, inkább az egyre jobb ár-tárkapacitás arány a fő szempont a vásárlás során.

Ráadásul szinte nincs olyan PCI 5.0-s SSD, amivel kapcsolatban ne merülne fel átlagon felüli melegedési jelenség, egy-egy korai példányon több centiméternyi vastag bordázat csücsül olykor 8000-es percenkénti fordulatszám feletti mini ventilátorral megspékelve. Enélkül másodpercek kérdése, és túlmelegszik a meghajtó, ami drasztikus sebességcsökkenéssel jár.

Hirdetés

Ezt szeretné elkerülni az Adata, mely jelenleg a különböző hűtési eljárások tökéletesítésére helyezi a legtöbb mérnöki munkát. A csúcsteljesítményhez ugyanis akár folyadékhűtésre is szükség lehet.

Hibrid módszerek, megnövelt hőátadó felület

Típusszám nélkül, kizárólag a hűtésre koncentrál a Project NeonStorm, aminek alapja az egyik leggyorsabb vezérlő és NAND-lapka páros, melyek kettőse 14000/12000 MB másodpercenkénti szekvenciális olvasásra és írásra képesek. A tempó tehát igen nagy, ezért a nyomtatott áramkörre különleges, kettős rendszerű hűtést tervezetek a mérnökök.

Project Neonstorm: speciális hibrid hűtés, aminek segítségével tartható lesz a 14000 MB/s körüli adatátviteli sebesség
Project Neonstorm: speciális hibrid hűtés, aminek segítségével tartható lesz a 14000 MB/s körüli adatátviteli sebesség

A speciális bordázat alapja a kétoldali hőátadó párna és az erre rögzített fém felület, amire egy hőleadó csövet tartalmazó vizes tartályt integrált a gyártó. Ennek két végén egy-egy ventilátor helyezkedik el, az egyik oldalon érkezik be a hűs levegő, míg a másik légkavaró a hőcsőben keletkező hőt szívja ki. Folyamatos az aktív légáramlat, ami a nyomtatott áramkörről a fém lapon át a folyadékkal teli tartályba helyezett csőre érkező hőmennyiséggel találkozik A gyártó állítása szerint ezzel a megoldással 20%-kal csökkenthetők a hőfokok egy hagyományos alumínium bordával és ventilátorral felszerelt SSD-hez képest.

Valamivel hagyományosabb a LEGEND felépítése, ami mellett egyébként egy aktív hűtéssel felszerelt külső SSD-meghajtó látható
Valamivel hagyományosabb a LEGEND felépítése, ami mellett egyébként egy aktív hűtéssel felszerelt külső SSD-meghajtó látható

Kevésbé izgalmas, de a mérnöki próbák szerint még mindig 10%-nyi hőfokcsökkenést érhet el a LEGEND 970 SSD-re szerelt speciális kiképzésű és bevonatú borda. Ennél a modellnél sikerült tökéletes egyensúlyt találni a hűtési hatékonyság és a fizikai méret között, a tervezés során igyekeztek adott bordanagyság mellett a lehető legnagyobb hőleadó felületet kialakítani, amiben a különleges, kristályszerű bevonat is segít. Az adatátviteli rekordokat nem fogja megdönteni ez a tároló, de a 10000/10000 MB másodpercenkénti adat azért még mindig nem rossz.

Négy RTX 4090 egy tápegységre kötve

Az erődemonstráció nemcsak a hűtéssel kapcsolatos fejlesztéseket érinti, az Adata az XPG-termékvonalba tartozó tápegységek erejére is fel szeretné hívni a figyelmet. Valós használat során ritkán fogsz ilyet látni, de az egy alaplapba installált négy darab RTX 4090 teljesítményfelvételéhez elegendő egy darab tápegység. A konfigurációra kötött monitoron jól látható az aktuális teljesítményfelvétel, hatásfok és a tápegység belső hőmérséklete, az adatok szerint ez egy laza feladat a gépet meghajtó XPG modellnek.

Négy darab RTX 4090 egy XPG tápegységre kötve. Sikerült elérni az 1,7 KW fogyasztást, ami meg sem kottyan ennek a tápnak
Négy darab RTX 4090 egy XPG tápegységre kötve. Sikerült elérni az 1,7 KW fogyasztást, ami meg sem kottyan ennek a tápnak

Nem ebben a gépben, hanem egy másik, kifejezetten DDR5-tuningra hangolt erőműben pedig 9000 MT/s szintes demonstrációt tartanak az egyik új XPG-modulpárral egy Intel Core i7-13000KF processzor társaságában. Az alaplap típus most nem érdekes, de ebből az órajelből (ha úgy tetszik, 9000 MHz) sejthető, hogy az év második felében talán újabb, még durvább órajelekre képes CPU-k érkezhetnek, elsősorban az Intel főhadiszállásáról. Sokan már a 6000 MHz-es szintnek is örülnek, de a jövő egyértelműen a 10 GHz-es DDR5-határ felé visz. Láthatóan az Adata készen áll erre.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.