Hirdetés

Windows tablet-BUMM a láthatáron?



|

Beszámoltunk már arról, hogy mobil platformon is futni fog a Windows 10, méghozzá a teljes verzió. De milyen változásokat hozhat mindez? Forradalom vagy csak egy újabb termék a polcokon?

Hirdetés

Hatalmasat bukott anno a Windows RT, pedig az elgondolás, hogy ARM SoC-ken is fusson a Windows, nem volt rossz. Sajnos azonban a Win32-kompatibilitást fel kellett adni, a felület nem volt tökéletes, a frissítések akadoztak, a teljesítmény nem hozta az elvárt szintet. Azóta a Windows RT el is tűnt, viszont most úgy tűnik, ismét nekifut az MS, ám ezúttal az is látszik, hogy tanult hibáiból a cég. De mire számíthatunk és hogyan rendezheti ez át a piacot?


Hirdetés


Teljes élmény

Az első és legfontosabb, hogy a hír igaz, ráadásul már a jövőre megjelenő ARM-okon is elérhető lesz a Windows 10-kompatibilitás. A Microsoft egyenesen a 64 bites környezetet ültette át, ami újabb jó hír, így sok-sok memória lehet az ARM-alapú Windows 10 tablet, hibrid gépekben. Ez a Windows, ami most készül, teljes egészében az lesz, amit x86-os CPU-kon is használunk, vagyis minden modern és klasszikus app futni fog itt is, azonban az ARM minden előnyét kihasználhatjuk. Ez elsősorban az üzemidő tekintetében jó hír, illetve még kisebb, könnyebb eszközök készülhetnek. A másik igazán látványos vonzata ennek az alacsonyabb ár lehet, ráadásul az újabb Snapdragon és egyéb SoC-k már akár az Intel Core m-es SoC-kel is képesek felvenni a versenyt teljesítményben, miközben olcsóbbak.



Sebesség

A Microsoft mérnökeinek elmondása szerint a sebesség elsődleges szempont az optimalizálásnál, és úgy találták, a Snapdragon 835 bizony nagyon erős és kiválóan alkalmas erre a feladatra. Az x86 hardver emulációnál a CPU-terhelés minimalizálása kiemelt szerepet kapott, így csak a CPU-hívásokat fordítják x86-ra, minden más komponens esetében, például I/O, tároló, GPU stb. natív driverek fognak gondoskodni a tökéletes teljesítményről. A Win32 programok emulációval fognak így futni, ám már megjelentek képek egy olyan Visual Studio kiadásról, amely egyetlen gombnyomással egyből natív ARM-kompatibilisre fordítja le az x86-os programokat minden változtatás nélkül.



Új tablet-felvirágzás?

Akkor most újraélednek a Windows tabletek és a teljes tablet-piac? Várhatóan a PC- és mobilgyártók támogatni fogják az ARM-alapú Windows 10 tablet piacot és várható jó pár modell is a belépőszintűtől a prémiumig, sőt, a hibridek piacán is okozhat némi kavarodást ez az új koncepció. Sajnos arra még várnunk kell, hogy pontosan mikor is jelennek meg a piacon ezek a termékek, remélhetőleg 2017-ben már mindegyik gyártó kínálatában megjelenik ilyen tablet. Ennek ellenére a tablet és hibrid koncepció nem változik alapjaiban, de tény, hogy az androidos modelleknél tartalomelőállításra, munkára jobb gépeket kapunk az Intel x86-os alapú tableteknél és hibrideknél jobb üzemidővel, kisebb méretben és akár olcsóbban. Sokan már rögtön azt is tudni vélik, hogy a következő Surface-frissítésnél is megjelenik majd ilyen eszköz a Microsoft kínálatában - nos, ez sem zárható ki, bár konkrét termékbejelentést még itt sem hallottunk.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.