Hirdetés

Zenei CD írása az ImgBurn alkalmazással



|

Remek alkalmazás az ImgBurn, sajnos hátrányai közé tartozik, hogy – látszólag – nem lehet vele zenei korongokat készíteni. Mi mégis megpróbáljuk.

Hirdetés

Attól, hogy a menükben elsőre nem találjuk meg a nyomát, az ImgBurn program audiolemezek előállítására is alkalmas, mégpedig a CUE lemezkép-formátum használatának segítségével. Ezt mutatjuk most be. Bár a programnak van magyarítása, viszont az csak részleges, ezért mi inkább az angol alapváltozat használatát javasoljuk. Azaz most az egységes angol felületen mutatjuk be az audiolemez készítéséhez szükséges lépéseket.


1. A műveletet Write üzemmódban tudjuk elkezdeni, ez természetesen a Mode menüből vagy a kezdőképernyőről érhető el. Első lépés az úgynevezett CUE állomány elkészítése, ez fogja tartalmazni a lemezre égetendő számok adatait. Kattintsunk a Create CD CUE File... gombra (kis lemez hangjeggyel).

img1_web.png


2. Más módon is elkezdhetjük a műveletet, mégpedig a Tools menüből; itt a Create CUE CD File... pontot kell kiválasztanunk. Ennek hatására pontosan ugyanazt az ablakot érjük el, mint az előző pontban.

img2_web.png


3. Elsőre egy üres ablakot kapunk, amely az elkészülendő zenei korongunk felépítését fogja mutatni. A rákerülő zenei állományokat vagy a jobb felső sarokban található Browse for a file... gombbal, vagy pedig egyszerűen az Intéző segítségével, vidd és dobd módszerrel válogathatjuk össze.

img3_web.png


4. Amennyiben az első módszert választjuk, akkor egy szabványos, windowsos fájlmegnyitó ablak jelenik meg. Itt akár egyszerre több állományt kijelölhetünk és hozzáadhatunk a listánkhoz az Open vagy a Megnyitás gombbal, attól függően, milyen nyelvű operációs rendszerünk van.

img4_web.png


5. Rövid analizálás után az állományok megjelennek a listában. Itt tudjuk a zenei korongunk minden paraméterét megváltoztatni. A CD-TEXT információk megváltoztatásához válasszuk ki az adott számot vagy számokat. Felhasználhatjuk a fájlnevet, az ID3Tag adatokat, illetve manuálisan is megadhatjuk az előadót, valamint a szám címét.

img5_web.png


6. Hasonló módon változtathatjuk meg a számok közti szünet (PreGap) hosszát is. Ez lehet 0 másodperc összefolyó felvételeknél, illetve a szokásos 2 másodperc is. Emellett lehetőségünk van az érték manuális megadására is. Arra figyeljünk, hogy itt 1/75 másodperces egységben kell megadnunk a szünetet.

img6_web.png


7. Ha az összes szám adatait, illetve szünetét szeretnének egyszerre megváltoztatni, akkor válasszuk ki a felül lévő Session ágat, ha pedig az egész lemezre vonatkozó CD-TEXT adatokat kívánjuk módosítani (előadó, lemezcím), akkor a legfelső Disc ágra kattintsunk.

img7_web.png


8. Ha a művünket szeretnénk azonnal kiírni, akkor ellenőrizzük, hogy a bal alsó sarokban lévő Add To Write Queue When Done jelölőnégyzet ki legyen pipálva. Ilyenkor az írásra váró feladatok közé bekerül a most elkészült audio CD-nk is. Ezután nyomjuk meg az OK gombot.

img8_web.png


9. Az utolsó lépés az összeválogatott zenei korongunk lementése CUE formátumban. Fontos tudnunk, hogy az így készített CUE fájl nem tartalmazza a zeneszámokat, csak azok elérési útjait. Éppen ezért, amíg nem írtuk ki lemezünket, az eredeti zenei állományokat ne nevezzük át, vagy mozgassuk át másik mappába.

img9_web.png


10. Az elkészült CUE fájlt ezután pontosan ugyanúgy kezelhetjük a programmal, mintha egy „rendes” lemezkép-állomány lenne. Kiírásához válasszuk ki a Write módot (ha onnan indultunk az elején, akkor ezt már nem kell megtennünk) és a Browse for a File... gombbal nyissuk meg a korábban elmentett CUE fájlt.

img10_web.png


11. Írás előtt még állítsunk be pár dolgot. Mivel zenei korongról van szó, ezért az álmoskönyvek szerint (és a tapasztalatok alapján) érdemes minél lassabb írási sebességet megadni. A program automatikusan felismeri a meghajtóban lévő lemezre alkalmazható írási sebességeket.

img11_web.png


12. Az írás folyamata teljesen úgy zajlik, mintha egy normális lemezképet írnánk ki. Az írási ablakban nyomon követhetjük, hogy hol tart a művelet, valamint leolvashatjuk a program által használt és az író belső pufferének telítettségét is.

img12_web.png


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.