Hirdetés

ZyXEL NBG-418NV2 - az alsóház királya



|

Nehéz újat mutatni a megfizethető otthoni útválasztók piacán, így a legtöbb gyártó a termékpaletta kötelező éves frissítését a már jól bevált megoldások újracsomagolásával oldja meg.

Hirdetés

A készülék a gyártótól már megszokott csomagolásban érkezett tesztlaborunkba, amely a kötelező nyomtatványokon, UTP kábelen, magán az útválasztón, illetve az annak működéshez elengedhetetlen tápegységen felül semmilyen egyéb extrát nem tartalmazott. Az eszköz formavilágát tekintve a fekete szín, valamint a letisztult formavilág kettőse dominál, amely okán különösen szépnek egészen biztosan nem neveznénk a tenyérnyi méretű újdonságot, azonban egy hálózati eszköz esetében mindez sokadrangú kérdés.

Hirdetés

Annál fontosabb terület a biztonság, amely vonatkozásában örömmel konstatáltuk, hogy a készülék már alapbeállítás mellett is WPA2-PSK (AES) védelemmel ellátott Wi-Fi hálózatot kínál a csatlakozásra, amelyhez a szükséges jelszót a router alján lévő címkén találhatjuk meg.Természetesen ez a jelszó a későbbiekben bármikor megváltoztatható, ahogyan az eszköz adminisztrációjához használható webes felülethez tartozó is; utóbbival kapcsolatban fontos apróság, hogy az első belépést követően figyelmezteti a felhasználót az alapértelmezetten beállított kombináció megváltoztatására, amely határozottan javallott az alapvető biztonság fenntartása végett. 

A készülék beállításaihoz hozzáférést engedő webes felület egyébként (többségében) magyarosított, emellett rendelkezik egy, a kezdeti konfigurálás folyamatán végig vezető varázslóval is, így az informatikában kevésbé járatos vásárlók is könnyűszerrel üzembe helyezhetik a ZyXEL újdonságát. Sajnálatos módon a fordítás minősége helyenként finoman szólva is gyengére sikerült; nem tudni például, milyen relációban értelmezhető a „Disabled” szó „Rokkant”-ként, a magunk részéről azonban mindenképpen javasolnánk az angol felület használatát, ott hasonló problémákkal egészen biztosan nem szembesülünk majd. A készülék legnagyobb hiányossága azonban sajnos nem a vitatható fordulatokkal operáló honosításban rejlik: a költségcsökkentésnek ezúttal a vezetékes kapcsolatok kezeléséért felelős LAN/WAN aljzatok estek áldozatul, amelyek mindössze 100 Mbps sebességűek.


A szoftver a lélek tükre

A termék tudáskészletét ezen felül szerencsére nem érheti különösebb kritika: a vezeték nélküli hálózati szabványok közül a 802.11 b/g/n változatok alkalmazhatók, ráadásul 4 darab, különálló konfigurációval rendelkező SSID felváltott használatára is lehetőségünk nyílik. Nem maradt ki a repertoárból a vendég hálózat üzemeltetésének képessége sem, amely amellett, hogy minden esetben elszigeteli a belső hálózatot az ideiglenesen csatlakoztatott kliensektől, még azok egymástól történő izolációját is elvégzi. Utóbbi képessége miatt (bizonyos megkötések mellett) kisebb forgalmú üzletek WLAN hálózattal történő lefedéséhez is ajánlható a ZyXEL üdvöskéje, mindemellett a professzionális acces point-ok kiváltására természetesen ez a készülék sem alkalmas.

Hatalmas pozitívum, hogy az útválasztó jelerőssége a kategória egyik legjobbja: a tesztidőszak során egy klasszikus kisvállalati irodában, valamint egy lakótelepi lakásban is próbára tettük a készüléket, és a mérések alapján hozzávetőleg 20%-kal produkált csak alacsonyabb adatátviteli sebességet, mint az ezen a területen etalonnak tekinthető, azonban közel háromszor ennyibe kerülő TP-LINK „TP-WR1043NDv2”. További pozitívum, hogy szükség esetén 25%-os egységenként korlátozható is a WLAN rádió teljesítménye, sőt, akár teljesen ki is kapcsolhatjuk azt; utóbbi állapot kiváltásához sajnos nem helyeztek el dedikált gombot a készüléken a mérnökök, így minden esetben a webes kezelőfelületen keresztül kezdeményezhetjük azt.

A kiváló lefedettség elérésében jelentős szerep hárul a 2 darab, egyenként 5 decibeles antennára, amelyek megléte szintén ritka paraméter ebben az ársávban. A hálózati biztonságot fokozza a fehér lista alapú MAC szűrés, a kulcsszavakkal operáló URL blokkolás, az előre definiált alkalmazás profilokkal rendelkező tűzfal funkció, valamint a WLAN szórás időzíthetősége is; utóbbi révén percre pontosan megadható, hogy mely napokon, illetve ezen belül mely időszakon belül legyen aktív a vezeték nélküli hálózatunk, így lehetőségünk nyílik annak automatikus lekapcsolására a kieső időszakokban.

Apró negatívum, hogy titkosítási eljárásként (bármely sebesség szabványt választjuk is) kizárólag a WPA2-PSK alkalmazható, így egyes régebben gyártott kliens eszközök útválasztóhoz történő csatlakoztatása problémákba ütközhet. A kiegészítő szolgáltatásokat illetően szerencsére már nem fukarkodott a ZyXEL a készülék megalkotásakor, így az UPNP szabvány ismerete, az IP alapon működő sávszélesség menedzsment, a népszerű dinamikus DNS szolgáltatók támogatása, illetve a jelismétlő funkció egyaránt az eszköz tudáskészletének részét képezi. 

 

Összegzés 

A közel három hetes tesztidőszak alatt a készülék mindvégig stabilan működött, dacára a csatlakoztatott, 24 órában üzemelő, fájlmegosztással csúcsra járatott NAS-nak, valamint a tucatnyi vezeték nélküli kapcsolattal operáló kliens eszköznek. Ez alapján már önmagában is ajánlható vétel lenne a ZyXEL újdonsága, azonban a termék nem egészen 5 ezer forintos vételára felteszi az i-re a pontot: ennyiért vitán felül megfontolandó ajánlat az „NBG-418NV2” beszerzése, dacára a gigabites aljzatok hiányának, valamint a kihívásokkal küzdő magyarításnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.