Hirdetés

A mosogatógépek menthetik meg a feltörekvő piacokat



|

A Goldman Sachs szerint korai lenne siratni a kínai, indiai vagy brazíliai növekedést. A belső kereslet növekedése új lendületet adhat ezeknek a feltörekvő piacoknak.

Hirdetés

India, Kína és Brazília egyre nehezebben tudja fenntartani azt a nyaktörő növekedési tempót, amelyet az elmúlt években megszokhattunk tőlük. A befektetők egy része már le is tett ezekről az országokról – a Morgan Stanley kimutatása szerint áprilistól meredeken zuhanni kezdett a térségbe bevitt működő tőke mennyisége.

A pesszimisták szerint a feltörekvő országok növekedési modellje – amely részben a nyersanyagok kitermelésére (Brazília), részben pedig azok feldolgozására (Kína) alapul –, menthetetlenül kifulladt. A Goldman Sachs elemzői szerint viszont nem kell kétségbe esni: a mosogatógépek még megmenthetik a növekedést.


A cég elemzői legutóbbi befektetőknek szánt feljegyzésükben felhívták rá a figyelmet, hogy a feltörekvő országokban folyamatosan nőnek az egy főre jutó jövedelmek. Márpedig ez azt jelenti, hogy már rövidtávon is jelentősen nőhet a kereslet a tartós fogyasztási cikkek iránt – mint amilyenek a hűtők, mosógépek, autók – és persze, a mosogatógépek.

Hirdetés

A Goldman Sachs egy elegáns grafikont is mellékelt az elemzéséhez. A táblázat azt mutatja, mekkora egy főre eső jövedelemnél kezdenek az alapvetően olcsóbb javakat – mint a gabona, a hús, az energia vagy éppen a fontos nyersanyagnak számító réz – vásárló, szegényebb országok lakosai olyan drágább cikkekre költeni, mint amilyenek például a tartós fogyasztási cikkek.

 

Az elemzők hangsúlyozták: könnyen előfordulhat, hogy a feltörekvő országok jövedelmi viszonyai nem úgy alakulnak, ahogy előre jelezték. de ennek ellenére is úgy látják, hogy Kínában és Brazíliában folyamatosan nő a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet; számításaik szerint ez a trend valamikor a következő évtizedben érheti el a tetőpontját; némi fáziskéséssel ugyan, de hasonló keresletrobbanásra számítanak Indiában is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.