Hirdetés

Mit várhatunk ma egy okos garázskaputól?



|

Az okosotthon igen tág fogalom és sok fejlesztés még gyerekcipőben jár, azonban a garázskapuk már beértek és nem olyan drágák, de azért kényelemben még van hova fejlődni.

Hirdetés

 

A Hörmann nevet senkinek sem kell bemutatnunk: talán a legismertebb garázskapu-gyártó mind otthoni, mind professzionális téren, de okosotthon témában eddig nem hallhattunk róla. A garázskapuk távirányítása sem újdonság, mára elérhető, mondhatni olcsó technológia a viszonylag biztonságos, fix+ugrókódos megoldás is, azonban a távvezérlés eddig nem volt könnyen kivitelezhető.

 

Kapunyitás Wi-Fi-ről

A Hörmann és a BiSecur új fejlesztése egy egyszerűen telepíthető, de működésében és beállításában szerintünk még kissé 1.0-s Gateway, amelynek segítségével lehetővé válik a távirányítás. Az 57 ezer Ft+ÁFÁs BiSecur Gateway (azaz átjáró) nem más, mint egy apró doboz, amit egyszer az otthoni internetes routerünkhöz kell kapcsolni, majd a kapunyitók távvezérlésére ráprogramozni. Az összekapcsolás igazán könnyű, hiszen LAN-on és Wi-Fi-n is képes csatlakozni az eszköz, 10 felhasználót tud kezelni, ahol a rendszergazda megfelelő jogokat is kioszthat. Erre szükség is lehet, hiszen egy Gateway 12 kompatibilis eszközt képes vezérelni. Amennyiben újabb generációs Hörmann motorról (vezérlésről) van szó, extra funkciókat is kapunk (például lámpa felkapcsolása, szellőztető üzemmód stb.), az egyéb, kompatibilis megoldásoknál csak nyitni és zárni tudjuk a kapukat.

 

Hirdetés

 

A beüzemelés legnehezebb, sőt, túlbonyolított része a regisztrálás. Itt engedélyt kell kérni a Hörmann és a BiSecur által üzemeltetett szervertől, hogy regisztrálják először a Gatewayt, majd sorban a mobil eszközeinket, amikről megfelelő, ingyenes appal irányítani tudjuk a vevőegységet. Természetesen a szükséges titkosítások mind adottak, ám érdekes megoldás, hogy távoli elérésnél az adatkommunikáció a Hörmann szerverén is áthalad. A cég elmondása szerint erre biztonsági okok miatt volt szükség, szerintünk azonban egy megfelelő, direkt kapcsolat is lehet biztonságos, a mobil készülékek párosítása mindenképpen egyszerűbb lenne, arról nem is szólva, hogy már láttunk sok példát arra, hogy szuperbiztonságos szervereket milyen könnyedén törek fel a hackerek.

 

 
 
 

App-ban sovány

Az iOS-en és Androidon elérhető applikáció végtelenül egyszerű, alig pár menüpontot kínál és nagyjából 3-4 pöccintéssel bármelyik kapunkat vezérelhetjük, sőt, egyéb eszközöket is képes kezelni (például locsolórendszer) és komplex szenáriókat is beállíthatunk. Azonban az app még nagyon kezdetleges és sok kényelmi funkciót hiányoltunk belőle. Ilyen például a rezidens futás: minden nyitás/zárás során el kell indítanunk, meg kell várnunk az azonosítást, kapcsolódást, és csak utána indíthatjuk a nyitást. Ez kb. 30-40 másodperc még egy gyors telefonon is.

 

Az applikáció magyarul is tud és gőzerővel fejlesztik


Természetesen az appot gőzerővel fejlesztik, amihez lenne néhány tippünk nekünk is, hogy valóban okosnak lehessen tekinteni. A komfortfokozatot nagyban növelné például, ha a háttérben mindvégig futna az app és akár a widgetként, akár értesítési képernyőről azonnal vezérelhető lenne „kedvencként” megjelölt kapunk. Olyan finomságok sem számítanak már NASA-technológiának, mint például a helyalapú aktivitás – ha az app érzékeli, hogy lassan hazaérünk, feldobhatná a kapunyitó opciót. A hangvezérlés is érezhetően növelné a kényelmünket: például előre megadott paranccsal vezetés közben nyithatnánk ki a garázskaput és nem kéne azért aggódnunk, hogy amíg a telefonunkon babrálunk az appal, véletlenül nekimegyünk a bezárt garázskapunknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.