Hirdetés

Most az egyszer jöhetnek a világító virágok



|

Kiakadt a Kickstarter a genetikailag módosított magok osztogatásán.

Hirdetés

A nyár elején képzett biológusok rendkívül érdekes közösségi finanszírozási projektet indítottak a Kickstarteren, ugyanis szeretnének genetikai manipulációval világító lúdfüvet és rózsát létrehozni. Nem vicc: a kutatók konkrétan szentjánosbogár-félék és foszforeszkáló baktériumok DNS-ével kívánják felturbózni a növényeket.

Hirdetés


A világító virágok létrehozásának két célja: egyrészt elvileg jól fognak mutatni, másrészt pedig természetes fényforrásul szolgálhatnak. A projektre eredetileg 65 ezer dollárt kívántak összekaparni a kutatók, ám a kampány végére 8433 adakozótól bő 484 ezer dollár folyt be.


A kezdeményezés tudományos körökben meglehetősen komoly kritikát kapott, ugyanis a módosított növények környezetbe kerülése megjósolhatatlan következményekkel járhat. Éppen ezért a Kickstarter hozzáértőkkel való konzultáció után módosította a saját szabályzatát, innentől kezdve az anyagi támogatásért cserébe nem lehet genetikailag módosított organizmusokat felajánlani. A friss ukáz nem vonatkozik visszamenőlegesen a Glowing Plants projekt megvalósulására legalább 40 dollárt adakozottakra.

 


Ha minden jól megy, akkor a projekt támogatóinak többsége jövő májusban megkaphatja a spéci magokat, ám hazai forgalmazásra nem mostanában kell számítani, köszönhetően az EU genetikailag módosított növényekre is vonatkozó szigorú importálási feltételeinek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.