Hirdetés

Nem is gondolnánk, mennyire veszélyes a Facebook



|

Ráadásul nemcsak az átlagemberekre jelenthet veszélyt az óvatlanság!

Hirdetés

Ki is az a Robin Sage? Egy nagyon attraktív fiatal nő, aki több mint tíz éve foglalkozik szoftverekkel, hackerkedik, az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) diplomázott, valamint a kormánynál dolgozik, a barátai pedig úgy hivatkoznak rá, mint az NCIS sorozat egyik szereplőnőjének, Abby Scuitónak valós életbeli megfelelőjére. Elég impresszív, nem igaz? Dehogynem. A gond az, hogy mindez nem igaz.

 

 

 


Amerikai testvérlapunk, a Computerworld adott hírt róla, hogy Robin alakját egy húsz éve számítógépekkel foglalkozó férfi, Thomas Ryan hozta létre, azt demonstrálandó, hogy mennyire sebezhető az államszervezet belülről. Ő maga is meglepődött, hogy mennyien bedőltek a hadsereg tagjai, a kormánytagok és azok közül, akik internetes biztonsággal foglalkoznak - a csak a virtuális térben létező lányt elhívták konferenciákra is, sokak e-mail címét meg tudta szerezni, hozzáfért banki adatokhoz is, ráadásul ketten még állást is ajánlottak neki. Egy olyan nőnek, akivel sosem találkoztak.

 

 

Robin egyik hamis adatlapja

Facebookon 226 barátja lett, LinkedIn-en 206-an jelölték ismerősnek, Twitteren pedig 204 követője lett. Az "ismerőseinek" 82 százaléka férfi volt, az eloszlásuk pedig igen érdekes: Twitteren főleg hackerek követték, míg a Facebookon főleg a hadsereg tagjai és internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek (!) lettek az ismerősei. Thomas Ryan a Las Vegas-i BlackHat konferencián mutatta be a tapasztalatait, amelyek szerint sem az FBI, sem a CIA tagjaival nem tudott kapcsolatot teremteni, hiába próbálta - ez végülis pozitív. Ennek ellenére kijelenthető, hogy a közösségi hálózatok alkalmazása nagyon rizikós, kormánytagok számára pláne. Robin helyében ugyanis akár egy terrorista, vagy egy ellenséges ügynök is lehetett volna.


A tanulság? Kizárólag olyasvalakit jelölj vissza, akit valóban ismersz, akár kormánytag vagy, akár nem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.