Hirdetés

Süssünk, süssünk robotot



|

Aki megunta már a süteményeket, szintet léphet.

Hirdetés

Képzeljük el, hogy 2050 van, és mi éppen előmelegítjük a sütőt, hogy elkészítsük legújabb kis robotunkat, míg a 3D nyomtató megcsinálja hozzá az alkatrészeket. Igen, sütünk egy robotot. Kissé bizarr, nem?

Hirdetés

Bármilyen furcsán is hangzik, az MIT egy csoportja már dolgozik azon a technológián és azokon a nyomtatható anyagokon, melyek hő hatására képesek önmagukat összerakni egy robottá. A kutatók többféle anyaggal és összetevővel kísérleteznek, hogy megtalálják a legmegfelelőbb opciót. Az egyik az alumíniummal bevont poliészter, amely úgy hajtogatja és forgatja magát a sütőben, hogy elérje a megfelelő formát. A másik lehetőség a PVC, merev poliészter lapok között, melyek tele vannak vágásokkal és résekkel: hő hatására a PVC deformálódik és a rések összezárnak, ezzel kényszerítve az egész anyagot, hogy a helyére hajoljon.


Nyilvánvaló, hogy a csapat nem fogja egykönnyen megtalálni a tökéletes anyagot, de az MIT professzora, Daniela Rus elmondása szerint végső céljuk, hogy lehetővé tegyék hasznos robotok elkészítését, bárkinek, bármikor. „Nagy álmunk, ez a hardware fordítóprogram, ahol be tudjuk táplálni, hogy például most egy olyan robotra lenne szükségem, ami játszik a macskámmal. Vagy éppen olyanra, ami feltakarítja a padlót. A magas szintű és részletes leírással egy működő eszközt tudunk létrehozni” – mondta el Rus.


Ha nem tudjuk a csapat élő prezentációjára elmenni, ebben a videóban megnézhetjük a süthető robotok elkészítésének folyamatát:



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.