Hirdetés

A phabletek mindent visznek



|

Az IDC szerint 2015-ben már több óriástelefont fognak eladni, mint laptopot és tabletet.

Hirdetés

Egyre erősödik a globális phabletmánia. Az IDC legújabb elemzésében azt írja, hogy a telefon-tablet öszvérekből már az idén többet fognak eladni a gyártók, mint a hordozható PC-kből (notebookok, netbookok, chromebookok stb.), 2015-ben pedig a tabletek eladásait is túlszárnyalhatják..

Hirdetés

A kutatócég kizárólag az 5,5 és 6,99 hüvelyk közötti képernyővel felszerelt oksotelefonokat tekinti phabletnek, a 7 hüvelykes és annál nagyobb eszközöket már a táblagépek közé sorolja.

Az IDC szerint az idén 175 millió darab phabletet és 170 millió laptopot fognak kiszállítani a gyártók. Jövőre tovább nőhetnek az eladások: míg táblagépből „csak” 233 millió, phabletből várhatóan 318 millió fogy majd. A növekedéshez nagyban hozzájárulhat, hogy az Apple nagy kijelzős iPhone-jainak bemutatása várhatóan újabb lendületet ad majd a szegmensnek; a vállalat előrejelzése szerint 2018-ra az idei 14-ről 32 százalékra nőhet a phabletek részesedése az okostelefon-piacon.

„Várható, hogy az elkövetkező hetekben az Apple is beszáll a piacra, ezért arra számítunk, hogy a phabletek még a jelenleginél is több figyelmet kapnak majd; a nagyobb kijelzős telefonok iparági normává válhatnak” – fogalmazott Melissa Chau, az IDC rangidős menedzsere.

A Samsung szerdán, a berlini IFA 2014-en mutatta be legújabb táblagépét, a Galaxy Note 4-et. Ahogy a Cnet csütörtökön megjelent cikkében emlékeztetett, 2011-ben, amikor a dél-koreai gyártó piacra dobta a kategóriateremtő Galaxy Note-ot, sokan kritizálták őket a készülék „komikusan nagynak ható, 5,3 hüvelykes kijelzője miatt”. Azóta azonban nagyot fordult a világ. A 2012-es Note 2 a 2013-as Note 3 is hatalmas üzleti sikernek bizonyult, nem csoda, hogy a konkurens gyártók közül többen – köztük a HTC és az LG – is piacra dobták saját óriástelefonjukat.

Annak ellenére, hogy a Samsung volt az a cég, amely afféle piaci úttörőként népszerűvé tette a phableteket, az Apple hosszabb távon elmarhatja tőle a vezető pozíciót. Az elemzők szerint a felhasználók már olyan régóta várnak a nagy kijelzős Apple telefonra, hogy a jövő kedden bemutatásra kerülő, 4,7, illetve 5, 5 hüvelykes kijelzővel szerelt iPhone 6-ok a cupertinói cég 38 éves történetének legsikeresebb termékei lehetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.