Hirdetés

Ilyen lett a Gear S2



|

A svájci időmérő-készítők lassan nyugdíjba vonulhatnak, a jövő egyértelműen az okosóráké!

Hirdetés

Hosszasan szenvedett a Samsung a viselhető eszközök piacán, ám hat generáción keresztül csupán a hátsó sorból szemlélte az AndroidWear rendszerű modellek, és a legnagyobb konkurens Apple előretörését ezen a fronton.

Hirdetés

Ám egy ideje már terjengtek a pletykák, miszerint valami nagy dobásra készül a dél-koreai cég a csuklón viselhető kiegészítők piacán, és múlt héten hivatalosan is bejelentést kapott a Gear S2, melyet két nappal később a berlini Tempodrom élő prezentációja során végre élőben is kipróbálhatott a nagyközönség.

Így kerek a világ

Egy óra természetes kinézetéhez kétségtelenül a gömbölyded formavilág illik leginkább, és a piacon terjedő trendeket követve a Samsung is végre elhatározta, hogy beáll a kör alakú modelleket alkotó cégek egyre bővülő sorába.

A Gear S2 pedig hatalmas telitalálat, hisz a légiesen könnyed, acélágyba bújtatott modell 1,2 hüvelykes, kör alakú képernyője nagyszerű megjelenítést és mobilok esetén is irigylésre méltó, 300 ppi feletti felbontást garantál. Sajnos napsütésben - egyelőre - nem volt lehetőségünk tesztelni a képernyő megjelenítési képességeit, ám az IFA reflektorokkal jelentősen megvilágított területein is csupán minimálisan csillogott az óralapot védő üveg és a digitális számlap mindvégig olvasható maradt. A felület egyébként érthetetlen módon csupán Gorilla Glass 3-as borítást kapott, így a konkurens Apple készülékének ellenállóságával aligha veheti fel a versenyt, ám mindennapi használat során még ezen visszafogottabb védelem is kielégítő lehet.

Az óra alig több mint egy centiméteres vastagságával és tetszőlegesen variálható szíjaival simul csuklónkra, melynek köszönhetően tökéletesen személyre szabhatjuk a kezünkön viselt készüléket, melynek természetes használatát az IP68-as vízállóság is tovább erősíti. A vékony kialakítás persze megnehezítette a vezérlőbillentyűk elhelyezését, melyből így kizárólag kettő került a Gear S2 oldalára, azonban egy zseniális megoldással sikeresen feloldották az apró kijelző és az érintőfelület hatékony kezelésének kérdését. A képernyő köré ugyanis egy forgatható tárcsát (Circular UX) helyezett el a gyártó, melynek köszönhetően többé nem kell aggódnunk amiatt, hogy a megjelenítőt érintve kitakarjuk a kijelzőn felvillanó apró feliratokat és piktogramokat.

A ketyegő belsejében

Jelentős hardverkínálatot rejt az apró eszköz belseje, a készülék működéséért ugyanis egy kétmagos, magonként 1 GHz teljesítményre képes processzor, valamint 512 megabytenyi RAM felel, fájljaink elhelyezésére pedig 4 gigabyte tárhely is a rendelkezésünkre áll. A belső eszközkészlet remekül kiszolgálja a modell igényeit, rövid használat során egyetlen alkalommal sem éreztük, hogy a Gear S2 sebessége megingott volna, pedig a készülék már a gyári körülmények között is számtalan előtelepített programot tartalmazott.

Szoftveresen természetesen továbbra is ragaszkodik a saját okosotthonos ökoszisztémájának erősítéséhez a dél-koreai cég, így a Gear S2 nem az Android Wear rendszerrel felszerelve kerül a boltok polcaira, azonban a Tizen felület tökéletesen átlátható és egyszerűen kezelhető menürendszert kínál felhasználóinak. A hetedik generációra a Samsung végre rájött, hogy a mobilos piac egy külön szegmensét képezik az okosórák, és a hosszas elzárkózást követően az új modell végre a többi Androidos telefonnal is képes felvenni a kapcsolatot (persze a teljes élményhez - mint az a prezentáció során is számtalanszor elhangzott - érdemes egy házon belüli modellt kiszemelnünk). A kompatibilitási feltételek sem túlságosan vészesek, csupán 4.4-es rendszer és 1,5 gigabyte RAM szerepel a társítási feltételek között.

Adatkommunikációs eszközök terén is komoly képességekkel rendelkezik az apró (akár önállóan is használható) csuklón viselhető készülék, hisz Wifi, 4.1-es Bluetooth, valamint NFC is található a repertoárjában (sőt egyes modelleknél egy eSIM-nek köszönhetően akár a 3G-s adatkapcsolatot sem kell nélkülözni). Egészségünk monitorozására is figyel a készülék, mely nem csak alkalmazással áll a rendelkezésünkre, hisz a csuklókkal érintkező felületén egy pulzusszám-mérőt is találhatunk.

Akkumulátorból egy 250 mAh-s került a Wifi-only és 300 mAh-s a 3G-s változatba, mely az ígértek szerint akár 2 napon keresztül is kibírja egyetlen töltéssel (mely a hardverkínálathoz képest egészen szép eredmény). A modell töltése során kábelekkel sem kell bajlódnunk, hisz vezeték nélküli dokkoló segítségével juttathatjuk el az energiát a készülékbe épített telephez.

Elsőségre hajt

A Samsung ebben az évben már több készülékével is bizonyította, hogy képes fenntartani a mobilpiaci top-pozícióját, és úgy tűnik, végre az okosórás fronton is sikerülhet a csúcshódításra, hisz a Gear S2 egy tökéletesen szerethető és precízen összeállított modellként manifesztálódott. Persze egy hosszabb teszt során könnyedén előjöhetnek a készülék hiányosságai, így egy megfelelő kép kialakításához az októberi premierig mindenképp várnunk kell (főként, hogy még a hivatalos ár sem társítható a különféle modellekhez).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.