Hirdetés

Asus: A hibridek jövője VR-szemüvegen keresztül



|

Ki más ismerhetné jobban a hibridek vagy az AR/MR/VR szemüvegek jövőjét, mint az Asus? Fel is tettünk néhány kellemetlen kérdést ezekkel kapcsolatban - és meglepő válaszokat kaptunk!

Hirdetés

Mindössze pár hónapja, nyár elején volt a Computex, ahol az Asus egy vagonnyi újdonságot mutatott be, sőt, ezek közül a legtöbb ma már kapható is. A nyár végi, őszindító IFA-ra is maradt azonban újdonság, ami felvetett bennünk néhány fontos kérdést a további fejlesztésekkel, irányokkal kapcsolatban. Sikerült is elcsípnünk Eric Chent és Eric Ou-t, az Asus két vezető managerét, akik készséggel válaszoltak is kérdéseinkre. Sőt, igazi titkokat is elárultak.

Hirdetés

PCW: Hogyan értékelné a ZenBook elmúlt hét évét? Mi hozta meg a várt áttörést, a sikert?

Asus: A fő hangsúly az Asusnál a ZenBookokon van - ezt támasztja alá, hogy ezúttal, az IFA-val egyidőben is bejelentettünk három modellt: a ZenBook Flip S-t, a Flip 14-et és a Flip 15-öt. 2010-ben is mi voltunk az elsők, akik vékony és könnyű PC-vel rukkoltak elő - ekkor született a ZenBook. Azóta évről-évre mutattuk be a generációs frissítéseket, követtük az Intel processzorok fejlődését és egyes modellekbe diszkrét grafikus vezérlőt is építettünk. A ZenBookok esetében a telefonoknál alkalmazott, merész és határozott dizájnelvet követtük, így sikerült egyedi és különleges eszközt készítenünk.

PCW: Az új, 8. generációs Intel Core platform miként fogja előre lendíteni a hibrid PC-k világát? Mit gondol az Asus, ez inkább evolúciós vagy egyenesen forradalmi előrelépés?

Asus: A ZenBook Flip S-t frissítettük az új Intel megoldással és több, új készülékünkben is elérhetővé tettük, de az igazi ZenBook-forradalom jövőre várható, az év első felében. Olyan méretű forradalomra számíthatnak a felhasználók, hogy erről nem is mondhatok most többet.

PCW: Van rá bármi jel, hogy az asztali PC-kben oly sikeres AMD Zen architektúra valahogy eljut a hibridek, ZenBookok világába is belátható időn belül?

Asus: Technikai oldalról nézve abszolút lehetséges, ennek minden feltétele adott lehet, de a partneri oldalt nézve ezen a téren hosszú múltra visszatekintő és nagyon szoros kapcsolatunk van a WIntel párossal (Windows-Intel), így pedig nehéz váltani. Persze az Asusnál mi mindig azt nézzük, hogy mi az, ami a felhasználók számára jó, ami eladható és ha az AMD-s ZenBook az lesz, biztosan készítünk majd ilyen gépeket is.

PCW: A Windows 10 továbbra is az egyetlen operációs rendszer, ami szóba jöhet a prémium Asus hibridek esetében?

Asus: Ha visszanézünk az időben, igazából az első Asus hibrid gép, a Transformer igazából nem Windowst, Androidot futtatott. A másik jó példa az Asus ChromeBook, amelyből Flip, azaz hibrid változat is elérhető, sőt, megerősített, strapabíró modellt is készítettünk.

PCW: Igen, de az a nagy gond, hogy ez Magyarországon nem elérhető.

Asus: Sajnos ChromeBookhoz nem egyedül az Asus kell, a Google támogatására is szükség van. Az elmúlt időszakban egyre több Chrome OS-t futtató notebook és hibrid kerül a felhasználókhoz Európában is, de tapasztalataink szerint az európaiak még mindig nem bíznak a felhőben. Tudomásom szerint a Google folyamatosan tárgyal a kormányokkal, hogy elérhetővé tegye ökoszisztémáját és az ebbe illeszkedő ChromeBookokat más országokban is.

PCW: A legújabb, Windows nélküli Asus notebook-tesztünk során Endless OS-sel találkoztunk, aminek nagyon örültünk. Ez a későbbiekben állandóvá válhat a Windows-mentes Asus PC-knél.

Asus: Ahogy minden ország és minden régió, úgy Magyarország is egy különleges eset. Egyes gépeknél nem feltétlenül alapfeltétel a vásárlók részéről a telepített Windows operációs rendszer, ezért hozakodtunk elő ezzel az ötlettel. Örülünk, hogy pozitív visszhangot kapott kezdeményezésünk.

PCW: Térjünk át a kiterjesztett valóságra: A kiterjesztett valóság belátható (rövid) időn belül meg fogja változtatni azt, ahogy mindennapos munkánk, kikapcsolódásunk során kommunikálunk PC-nkkel?

Asus: A VR-AR-világról már évek óta beszélnek az emberek, de egy sikeres termékhez masszív ökoszisztémára is szükség van. Véleményem szerint a VR/AR sisakok nem csak játékra alkalmasak, ennél sokkal többre képesek, éppen ezért támogatjuk a Microsoft kezdeményezését és a többi, hasonló megoldásokhoz (például Oculus) is biztosítjuk a szükséges kompatibilitást és erőforrásokat.

PCW: Mi volt a legnehezebb feladat az Asus Mixed Reality headset fejlesztése során?

Asus: Őszintén eláruljam az igazat? Szerettük volna a saját fejlesztésünket, technológiánkat viszont látni egy kész termékben. De a Microsoft szigorú előírásai megkötötték a kezünket, nem tudtunk semmit sem változtatni a sisakban dolgozó technológián. Azért nem hagytuk magunkat, miután a kutatás&fejlesztés részlegünk óriási, sikerült néhány hasznos extrát beépíteni, hogy megkülönböztessük magunkat a vetélytársaktól.

PCW: Mit gondol, egy szép napon az AR és a VR megfér majd egymás mellett a piacon, vagy az egyik győzedelmeskedik, a másik pedig végleg eltűnik?

Asus: Ha igazán megnézzük ezeket a Mixed Reality sisakokat, igazából VR sisakok, csak a technológia más kissé. Az okostelefonok világában már bemutattunk egy valódi AR-megoldást (ZenFone AR), de a mostani megoldások mind a VR-ra fókuszálnak. A kevert vagy kiterjesztett valósághoz megfelelő ökoszisztémára van előbb szükség. Úgy gondolom, előbb-utóbb a két technológia egybeolvad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.