Hirdetés

Íme, Magyarország első LED-TV tesztje



|

Nem sűrűn írunk televíziókról, ám ha igen, akkor azt jó okkal tesszük. A Samsung LCD-TV újdonsága, hogy a megszokottól eltérően LED-es háttérvilágítást kapott. Teszt és videó, itthon elsőként!

Hirdetés

A LED-es háttérvilágítás persze csak tévék esetében újdonság, hiszen notebookoknál már egy ideje sikeresen alkalmazzák. A vastag üvegtalpú állványra szerelhető készülék egyébként rendkívül vékony – körülbelül 3 centiméter vastagságú – ami annak köszönhető, hogy a háttérvilágítás gyanánt szolgáló LED-ek nem az LCD panel mögött, hanem a panel körül a kerethez közel kaptak helyet. Sajnos a készülék legnagyobb hátránya pont ebből fakad: a CCFL csöves LCD készülékekhez hasonlóan a fekete nem homogén, hanem a kávához közeli helyeken foltos – szerencsére filmnézés közben vagy feketétől eltérő színeknél egyáltalán nem látszik, még akkor sem, ha a kép nem tölti ki a teljes képernyőt.

ue46b7000w_k.jpg



Minden más szempontból viszont csak dicsérni tudjuk a LED technológiát, hiszen a színkontraszt valóban pazar, illetve maximum 120 wattos fogyasztást mértünk úgy, hogy az energiatakarékos funkciót kikapcsoltuk. Az igazi döbbenetet a 100Hz Motion Plus technológia váltotta ki, amitől a mozgások soha nem látott folyamatossággal, elmosódás nélkül jelentek meg a képernyőn. Az algoritmus természetesen interpolál, azaz két egymást követő képkocka különbségéből számol köztes állapotot, amit e két képkocka közé szúr be, amitől folyamatosabbnak látjuk a képet.

Sajnos a leképezés még nem tökéletes, különösen „szemkímélő” üzemmódba kapcsolva láthattunk a mozgó alakok és tárgyak körül enyhe kockásodást (mint a tömörítési hibáknál), illetve gyors mozgásokat tartalmazó jelenetek közötti képváltásnál lehetett észrevenni a képkockák számának gyors ingadozását. Hozzá kell tennünk, az általunk tesztelt példány még nem a végleges dobozos termék volt, tehát könnyen elképzelhető, hogy ezeket a hibákat a végleges termékben kijavították – vagy ha nem, akkor USB-ről otthon is tudjuk frissíteni a készülék szoftverét. A tévé mélynyomóval kiegészített 2×10 wattos belső hangszórói kellemesen muzsikáltak a lehetőségekhez képest, de ekkora képátlóhoz egy külső hangrendszer dukál.

 

ue46b7000w_b_k.jpg



Használhatóság szempontjából a kezelhetőséggel és a menüvel egyaránt meg voltunk elégedve, de a távkapcsolóról nem tudunk részletesen beszámolni, mert kétfélét is kaptunk hozzá, ami ismételten jelzi, hogy nem végleges termék lévén itt is lehet változtatás – de reméljük, az a változat kerül a boltokba, amiben van mozgatásra automatikusan bekapcsolódó háttérvilágítás. Ha nem ragaszkodunk a távirányítóhoz, akkor a menüben a készülék előlapján megtalálható érintőgombokkal is navigálhatunk, ám ez jóval nagyobb kihívást jelent, mint a távkapcsoló kezelése, ráadásul összemaszatoljuk a mesterien kidolgozott Rose Black kávát.

A 7-es szériába tartozó Samsung készülék rengeteg extrát nyújt, amit korábban csak körülményesen, más készülékek közbeiktatásával tudtunk megoldani. Kezdhetjük rögtön az USB kapukkal, amire videokamerát, pendrive-ot, fényképezőgépet csatlakoztathatunk és megnézhetjük a rajtuk tárolt tartalmat, legyen az film, zene vagy fotó. Sőt, a hagyományos divx-xvid avi és MPEG formátumokon felül a tévé képest az MKV-ba kódolt HD filmek lejátszására is. A hálózati csatoló is helyet kapott a rengeteg bemeneti lehetőség mellett, így hálózati kábelt csatlakoztatva nézhetünk az Internet@TV-vel YouTube videókat és tölthetünk le különféle tartalmakat és apró alkalmazásokat a tévékészülék beépített memóriájába (Content Library).

A hálózati csatlakozással egyébiránt a DLNA funkciót is kiaknázhatjuk, azaz PC-ről küldhetünk jelet a tévére anélkül, hogy a két készüléknek egy közös helységben lenne. A használatba vételhez telepíteni kell a kiszolgáló PC-re a DLNA szoftvert és a tévét csatlakoztatni kell a routerhez, ami történhet kábellel, vagy vezeték nélkül (utóbbihoz a készülékkel kompatibilis USB Wi-Fi adapter szükséges). További extra, hogy a DLNA DMC mobiltelefonokkal (jelenleg például a Samsung SCH-i900-zal) is képes kommunikálni, aminek következtében a tévé képernyőjén látjuk, ha a naptárban beprogramozott teendőnk, bejövő hívásunk vagy SMS üzenetünk van – utóbbit ráadásul a képernyőn el is olvashatjuk –, illetve a telefonon tárolt multimédiás tartalmak is lejátszhatók.
 

 


Termék: Samsung UE46B7000WW
Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar Zrt.
Ár:  649990.-
Web: hopp.pcworld.hu/6004



A PC World TV videójában szerkesztőink élőszóban
is kielemzik az új LCD-TV készüléket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.