Hirdetés

Iskolakezdés - Tanuljunk az internetről!



|

Megnéztük, mit nyújtanak az online oktatásra fókuszáló legnagyobb platformok, melyekkel a világ legjobb tanáraitól is tanulhatunk, illetve nyelvtudásunkat ingyen továbbfejleszthetjük.

Hirdetés

Bölcs ember holtig tanul – tartja a mondás. Mindinkább igaz ez napjainkban, a veszettül gyors iramban fejlődő informatikai és technológiai megoldások idején. A legtöbb munkahelyen kötelező jelleggel vannak továbbképzések, illetve a karrierépítés fontos eleme a folyamatos önképzés, hogy munkánk során a lehető legjobb eredményt érjük el. Ugyan még manapság is rengetegen látogatják a hagyományos továbbképzéseket, de esetükben az órák díján felül rengeteg pénz megy el az utazásra is. Az internetnek hála azonban már otthon, kényelmesen, a kanapén ülve is tanulhatunk a szakma legjobbjaitól, és részletes kurzusinformációk, résztvevői értékelések alapján választhatunk a hallgatható órák közül. Ugyan a legtöbb esetben személyesen nem találkozunk a tanárokkal, és osztálykirándulás sincs, mégis egyre élhetőbb és sokszor jobb alternatívát nyújtanak ezek az online platformok, mint hagyományos társaik. A következőkben kivesézzük, milyen lehetőségeink vannak, amennyiben online szeretnénk pallérozni szaktudásunkat.

Hirdetés

Skillshare

Az online képzéssel foglalkozó oldalaknak kétségtelenül az egyik legismertebb résztvevője a Skillshare, amely nagy nyilvánosságot kapott, mikor 2010-ben megnyitotta virtuális kapuit. Az amerikai platformon olyan neves profiktól tanulhatunk, mint a világ legolvasottabb blogját író Seth Godin vagy a többszörös, sikeres vállalkozó és Apple-evangelista Guy Kawasaki. A platform finanszírozási rendszere nemrég változott, most már havi 9,95 dollár, azaz mintegy 2316 forint fejében tudnak előfizetni az érdeklődők a teljes rendszerre. Akik csak egy-egy kurzust szeretnének használni, azoknak lehetőségük nyílik csak a kiszemelt darabokat megvásárolni, ezzel megszabadulva a havi díj terhétől. A letisztult interfészen egyszerű eligazodni, a kurzusok pedig főleg olyan témák köré épülnek, mint a vállalkozási ismeretek, a dizájn, a divat, a zene és a fotózás.

Skillshare: szakemberektől szakembereknek; ahol világszinten ismert profiktól tanulhatunk

A Skillshare csapata gondos figyelemmel választja ki a megfelelő tanárokat és kurzusokat, hogy a lehető legjobb szolgáltatást kapjuk a pénzünkért. A felhasználói visszajelzések alapján kézzel fogható információt kaphatunk az egyes tanfolyamokról. A platform a kurzusok mellett teret ad a felhasználói diskurzusoknak is, továbbá lehetőséget arra, hogy a tanultak alapján saját projektet indítsunk, ahol az oktatók és a többi tanuló is szabadon elmondhatja véleményét, megoszthatja meglátásait. Akiket az elismert szakemberek felhozatala és a kurzusok minősége nem győzött volna meg, azokat a vállalat 14 napos pénz-visszafizetési garanciája bírhatja rá a platform használatára.

Khan Academy

Következő versenyzőnk, az amerikai Khan Academy kiválóan ötvözi a játékmechanikát és a különféle tananyagok bemutatását. A regisztráció után azonnal feltűnik, hogy a fejlesztők mivel tartják fenn a tanulni vágyó felhasználók motivációját. A nyitólapon jól áttekinthetően, százalékra pontosan látszik a fejlődésünk, de részletes kimutatásokért csak a [Progress] lehetőségre kell kattintanunk a felső menüsorban.

Az akadémia játékos keretrendszerének másik alappillére a Badge, azaz a jelvény-jutalomrendszer. Jelvényeket akkor kapunk, ha teljesítettünk egy küldetést, például megnéztük a negyedik osztályos matekanyaghoz tartozó összes videót, és megoldottuk az ide kapcsolódó interaktív feladatokat is. A [Badge] menüpontban megnézhetjük, eddig milyen jelvényeket kaptunk, és milyen további lehetőségeink akadnak további jelvények megszerzésére. A tantárgyak között megtaláljuk a matekot, a fizikát, a biológiát és egyéb érdekes tárgyakat is. A rendszerben lehetőség van saját órák indítására is, ami nagyban megkönnyíti a tanárok dolgát mind az iskolákban, mind a korrepetálások alkalmával.

Khan Academy: itt játék a tanulás, legyen szó programozásról, közgazdaságtanról vagy matekról
 

A Khan Academy egy briliáns, 21. századi platform, amely folyamatosan bővített információs bázissal, interaktív feladatokkal és szuper videókkal segíti az érdeklődőket a tanulásban. Egyetlen hiányossága, hogy mobilapplikáció nem készült a rendszerhez (egyelőre). Ettől eltekintve, amennyiben az angol nyelv nem okoz problémát, gyerekeknek, szülőknek és tanároknak egyaránt erősen ajánlott a platform használata.

Duolingo

Következő versenyzőnk szintén egy amerikai startup eredményeként született, és ingyenes lehetőséget kínál mindazoknak, akik szeretnék fölfrissíteni vagy erősíteni nyelvtudásukat. A rendszer rengeteget fejlődött 2011-es fennállása óta, jól használható weben, iOS-en és Androidon egyaránt. Egyszerű felépítése és játékos kialakítása könnyűvé és élvezetessé teszi a nyelvtanulást.

Jelenleg összesen kilenc nyelven tanulhatunk, többek között megtaláljuk az angolt, a németet, a franciát és az olaszt. Mivel mobileszközökön is tökéletesen használható, kanapénk kényelméből vagy a vonaton utazva is tudunk haladni az előre kialakított nyelvleckék során. A jobb felső sarokban lévő szívecskék jelzik, mennyi életünk maradt az éppen elkészítendő feladatnál, minden hibánál veszítünk egyet.

 Írunk, olvasunk, fordítunk: interaktív játékokon keresztül tanít a Duolingo

A rendszer folyamatosan monitorozza fejlődésünket, és a hibákat számításba véve alakítja ki az újabb nyelvi fejtörőket. A feladatok az egyszerű fordításoktól kezdve a szókirakókon át egészen a beszédfelismerésig terjednek, melyek nálunk remekül működtek a teszt ideje alatt. A Duolingót mindenképpen érdemes kipróbálniuk mindazoknak, akik már rendelkeznek alapvető nyelvi ismeretekkel, és tovább szeretnék fejleszteni nyelvtudásukat.

Videotanár

Az eddig tesztelt platformok mind idegen, főként angol nyelven voltak elérhetők, és ez gondot jelenthet mindazoknak, akik egyáltalán nem, vagy csak kezdő szinten beszélnek angolul. Számukra nyújt jó alternatívát a Videotanár: magyar nyelven tanulhatunk általános iskolai témaköröket, öttől egészen nyolcadik osztályig, összesen tizenkét tárgyból. A rendszer működése pofonegyszerű, az önként jelentkező tanárok az előírtaknak megfelelően elkészítik videóikat, és az Indavideón keresztül feltöltik őket. Ezek után a videotanár közzéteszi az anyagot a megfelelő tárgy és téma alatt. A Videotanár a külföldi informatikai megoldások színvonalát és funkcióit ugyan meg sem közelíti, de nagyon hasznos információkat nyújt az általános iskola második felére gyerekeknek, szülőknek, tanároknak egyaránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.