Hirdetés

Kompakt fényképezőgépek HD-videorögzítéssel



|

Sokszor választanunk kell: videózni vagy fényképezni szeretnénk inkább? Bemutatónk alanyai videofelvételek készítése esetén sem elégszenek meg a minimummal.

Hirdetés

Ez nem olyan egyszerű feladat, mivel határozottan más feldolgozási feladatokat követel meg a fotózás és a videózás, de a legújabb feldolgozólapkák azért már jobb eredménnyel kecsegtetnek. Két résztvevőnk 720 soros (HD Ready) mozgóképet rögzít, a harmadik pedig teljes HD-felbontású, ráadásul a jelenlegi legfejlettebb, H.264 tömörítéssel. Egyéb aspektusok is vannak persze, amiket érdemes figyelembe venni, a mozgókép részletessége például lényeges szempont - legjobb, ha nem limitált a videofelvétel hossza és persze nem szívesen engednénk az állóképek minőségéből sem. Előny a nagylátószög, amennyiben ez nem jár túl erős torzulással. Az optikai és digitális képstabilizátor is jól jöhet, előbbi a kézremegést, utóbbi a mozgó alakok elmosódását küszöböli ki. A jobb kezelhetőség is számít, és persze a beépített intelligens funkciók sokat segíthetnek a jó képek készítésében egy túlságosan hozzá nem értő számára is.


Samsung NV100HD


Sikerült kellemes és könnyed megjelenésű, akár hölgyek által is „viselhető", nagyrészt fémborítású készüléket alkotnia a Samsungnak, az NV100HD-t kellemes kézbe venni, kimunkálása igényes. A viszonylag vékony, kisméretű gépház hátoldalát nagyrészt elfoglalja az érintőképernyő, honosított menüvel. A felső élen kapott helyet egy rejtett minivaku, amely automatikusan kinyílik - gyorsgombbal nem, de menüből tiltható a használata. Mutatóujjra esik a kioldógomb, viszont a hátoldalon kapott helyet a zoom vezérlése.

samsungnv100hd_.jpg
 

Kikapcsolt állapotban eltűnik a gépházban a 3,6-szoros zoommal rendelkező optika, látószöge nagy, 28 milliméteresnek megfelelő. Optikai és digitális képstabilizátort is kapott az NV100HD, utóbbi nem a kézremegés, hanem mozgó alakok elmosódása ellen véd.
Többféle üzemmódban dolgozhatunk: teljesen automatában, kettősen (optikai és digitális) képstabilizált automatában, programozva és manuálisan. Van szépség (beauty shot) üzemmód is, ami a bőrtónusok lágyításával dolgozik. Rendelkezésünkre áll sok motívumsablon is, köztük a szerényen megvilágított rendezvényekhez vagy makró fotózáshoz is találunk megfelelőt. Segít az automatikus arc-, mosoly- és pislogásfelismerés is, hogy jobb társasági fotók készüljenek.

Értékelhető 720 soros HD-videofelvételeket produkál az NV100HD, de van, amiben elmarad a mezőnytől. Használhatjuk felvétel közben a pillanatállj és zoom funkciókat, viszont utóbbi az élesség elvesztésével és újrafókuszálással jár. Az optikai képstabilizátor hatása nem érezhető videó üzemmódban, így a zoommal készült videók ugrálnak. Elég sok zajt, illetve mosottságot tapasztaltunk beltéri fényviszonyok között, de így is több információt kapunk, mint egy standard, VGA-felbontású videofelvételen.

Kissé soknak találtuk a 14,7 millió képpontot a kompakt érzékelőn, ennek tulajdonítottuk a fotókon is megfigyelhető kismértékű zajt, valamint annak szűrésének nyomait. Szépek a színek, ugyanakkor a lencserendszer nem tökéletes, erősen veszít a kép az élességéből a szélek felé haladva és színszórás is megfigyelhető a világos kontúrok mentén. Makró fotózásnál kicsi a mélységélesség, így igen plasztikus fotók készíthetők, portréban is jó a készülék.


Nagyon elegáns kompakt gép a Samsung NV100HD és igen könnyen kezelhető, valamint beltéri rendezvények alkalmával is jól használható. Ha nem is tökéletes, de használható képet nyújt, csak ára magas kissé.


Canon SX1 IS


A kompakt kategória legnagyobb méretű modelljei közé tartozik a nemrégiben debütált Canon PowerShot SX1 IS. A fekete, leginkább két kézben tartandó készülék a szokásos ultrazoomos felépítést követi, jobbkezes markolattal, kompakt, de húszszoros optikai zoomig használható optikával. A Canontól megszokott rengeteg apró gomb néha akadályt jelent, és bár a navigációs- és beállítógyűrű jól jön, lehetne kissé kezelhetőbb a készülék. Kiváló minőségű az LCD-kijelző és használhatunk elektronikus keresőt is.

canon_.jpg
 


A nagy látószögű (28 milliméternek megfelelő) objektívet nem használhatnánk optikai képstabilizátor nélkül, szerencsére ez nem maradt ki a készülékből. A készülék rendhagyó módon CMOS-érzékelőt alkalmaz, amelynek felbontása mértéktartóan csupán 10 megapixel. A CMOS nagy sebessége teszi lehetővé másodpercenként négy teljes felbontású állókép készítését és a full progresszív HD-videók rögzítését is. A CMOS adta nagy teljesítmény mellett van egy apróbb korlátozó tényező is: 1 másodperc a leghosszabb záridő, ami éjszakai felvételekhez elég kevés.

Az 1920×1080 képpontból álló videoképkockákban nemcsak a képpontok száma nagyobb, színek és átmenetek tekintetében is egy nagyságrenddel részletesebb képet kapunk, mint a többi modellnél. Videózásnál is használható a zoom, valamint segít az optikai képstabilizátor, de azért célszerű némi mértékletességet tanúsítanunk, 6-10-szeres zoom erejéig tudtuk igazán stabilan tartani a képet.

Az állóképek minőségének tekintetében nem jelent áttörést a CMOS-érzékelő alkalmazása, inkább a rendszer sebességét növeli. A zajszint és a képminőség általánosságban megfelelő, talán a színek egy kicsit túltelítettek. A zoom objektív hátulütője, hogy nagy látószögnél (zoom nélkül) érzékelhető mértékű a hordótorzítás. Fellép némi színszóródás is, viszont készíthetünk makrót teljes zoom állásban is (igaz, nem túl közelről) és szuper makró módban szinte a lencséhez érhet a tárgy.

Aki egyszerre ragaszkodna az igen erős zoomhoz és a full HD-videofelvételhez, az egyelőre nem talál más modellt, az SX1 IS ezen a téren figyelemre méltó teljesítményelőnnyel dicsekedhet. Egyéb esetben azonban tudnánk sokkal olcsóbbat is ebben a minőségkategóriában a Canon SX1 IS-nél.


Panasonic DMC-FX500

A több színben kapható, szálcsiszolt fémburkolatú fényképezőgép ezüst változatát próbálhattuk ki. Kifejezetten elegáns és férfias hatású a kissé szögletes, de nagyon alaposan kialakított burkolat, igazodva a prémium kategóriához, ahová a készüléket szánta gyártója. A kisméretű ház teljesen elrejti az ötszörös optikai zoomig „kitolható" Leica objektívet. Néhány nyomógombot, egy navigációs törpebotkormányt és az exponálógomb köré font zoomgyűrűt találunk a készüléken, a menü azonban vezérelhető az érintőképernyőről, és - mint a többi versenyzőnél is - honosított. Sikerült úgy felépíteni, hogy megkönnyítse a kezelést, igaz, ilyenkor csak két kézzel tudjuk tartani a gépet.

panasonic_.jpg
 


Mértéktartóan csupán 10 megapixeles az eszközbe épített érzékelő, viszont az optika látószöge érezhetően nagyobb, mint amit megszokhattunk. Ez sokat segít beltéri fotózásnál vagy akár egy csoportkép esetében is, sokkal több fér a kompozícióba. Optikai és digitális képstabilizátor is található a készülékben, így elég jól kihasználható az ötszörös zoom, és mozgó alakokat is könnyebben fotózhatunk. A gép és az érzékelő kis fizikai méretei miatt azért érezhető a zaj, ha beltéren dolgozunk vaku nélkül. Ugyanakkor meglehetősen hatékony a szűrés és a beépített sablonok is lehetővé teszik, hogy változatos körülmények között használjuk az FX500-at. A beállításokban az intelligens automata mód támogat minket a minél jobb kép elérésében, ami már a témát is képes önállóan meghatározni. Sokat segíthet az automata arcfelismerés és követés is, mi több, bármilyen tárgyra ráállíthatjuk az automatikát, rajta marad.

Jó minőségű, viszonylag részletgazdag 720 soros HD-videofelvételeket készítettünk, meglepően kevés zajjal. A képstabilizátor kiválóan támogatja a videózást, nyugodtan pásztázhatunk maximális zoommal is. Hátrány, hogy felvétel közben a zoom nem változtatható, és a videók hossza sem nyúlhat túl 15 percen. Ezzel együtt is, ilyen kompakt méretben egyelőre nem találunk sokoldalúbb és elegánsabb eszközt, megéri a prémium kategóriás árat.


Az összesítő táblázat megtekintéséhez kattintson ide!

Fényképezőgépekről, kamerákról beszélgethet, vagy elolvashatja a többi olvasónk véleményét fórumunk kapcsolódó szekciójában!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.