Hirdetés

1,06 milliárd eurós rekordbüntetést kapott az Intel



|

A chipgyártót a versenyszabályok megsértése miatt büntette az EB.

Hirdetés

Az Európai Unió versenyszabályainak megsértése miatt 1,06 milliárd eurós büntetést kell fizetnie az Intelnek. A chipgyártót még öt évvel ezelőtt bírságolta meg az Európai Bizottság. A cég minden jogi eszközt bevetett, hogy valamelyest lealkudja a summát; nem sikerült nekik, az EU bírósága helyben hagyta az EB döntését.

Hirdetés

Az Intelt azért büntették meg, mert az indoklás szerint „visszaélt piaci fölényével” legnagyobb versenytársával, az AMD-vel szemben. A gyártó komoly kedvezményekkel kínálta meg a PC-gyártókat – köztük a Dellt, a HP-t és a Lenovót – azért cserébe, hogy minden vagy majdnem minden, a termékeikben felhasznált chipet tőle szerezzenek be. A bíróság szerint a vállalat arra is megpróbálta rávenni az érintett cégeket, hogy állítsák le az AMD lapkáival szerelt portékáik bemutatását.

Az EB örömmel nyugtázta a bíróság döntését. A testület szerint az ítélet fontos lépést jelent az Intel versenyellenes viselkedésének visszaszorításában. A gyártó persze már kevésbé volt elégedett. „Nagyon csalódottak vagyunk a döntés miatt” – mondta egyik szóvivőjük a Reutersnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.