Hirdetés

14 év börtön a pilóta elvakításáért



|

Most ismét kiderült, hogy ritka nagy butaság a repülők és helikopterek pilótáit lézerrel zavarni, ha aztán közel másfél évtizedig gondolkozhatunk rajta, hogy megérte-e.

Hirdetés

A földhözragadt emberek mindig valamiféle fura ellenségként kezelik azokat, akik repülnek, de nem tudni, hogy ennek mi az oka. Sokan egyszerűen csak irigykednek, másokat zavar a motorzaj és olyanok is vannak, akiknek az egész világ fáj, így ott szúrnak ki a többiekkel, ahol csak tudnak. Eme kicsinyes, ám annál veszélyesebb bosszúnak az egyik eszköze a lézermutató, mellyel meglepően sokan próbálnak meg "leszedni" ilyen-olyan repülőeszközöket. Az Egyesült Államokban azonban ismét megmutatták, hogy a törvénykezés türelme véges és miután Obama elnök megszigorította ezen eszközök ilyen jellegű felhasználását, sikerült is kemény példát statuálni.

Hirdetés

A Jalopnik cikkéből kiderül, hogy az FBI egyértelmű jelét adta azon szándékának, miszerint nyomatékosítani szeretné - ha eddig nem lett volna egyértelmű -, hogy nem tolerálják a légi közlekedés veszélyeztetését, amit egy 26 éves kaliforniai férfin, bizonyos Sergio Rodrigezen demonstráltak. Az illető ugyanis még 2012. decemberében vakította el egy helikopter pilótáját, ami már csak azért sem volt bölcs cselekedet, mert sikerült lekapcsolni az elkövetőt és így súlyos büntetést kapott. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy Rodrigez bűnlajstromában nem csak ez a kis "csíny" található meg, hanem erőszakos cselekmények is, ám ezzel sikerült feltennie az íre a pontot, ami 14 évnyi börtönt ér. Sőt, még a barátnője nyakába is odavarrtak öt évet, ha már bűnrészes volt a dologban, tehát valószínűleg ezt a mókát ő is kibírja röhögés nélkül.

Azt pedig magyarázni sem szükséges, hogy elvakítani a pilótát, teljesen elmebeteg cselekedet, hiszen fokozott kockázattal jár, mert a levegőben nem tud leállni az útszélre, hogy megpihenjen kicsit, míg elmúlik a káprázat. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy egyéb bűnei mellett miért kellett ilyen komoly büntetést kiszabni Sergio Rodrigezre? Ennek egyik oka, hogy a lézerezés a tengerentúlon immár bő két éve szövetségi bűntettnek számít, de az FBI-nak amúgy is egyértelmű magyarázata van, mely így hangzik: "Rodrigez büntetése jól demonstrálja tettének komolyságát, az FBI pedig a bűnüldöző partnereivel együttműködésben mindent megtesz annak érdekében, hogy letartóztassa azokat, akik veszélyes módon használják ezeket a lézeres felszereléseket. A légi járművek lézerezése nem csak egy vicc, vagy egyszerű tréfa, hanem roppant felelőtlen magatartás, mely végzetes következményekkel járhat a gépek személyzetére, utasaira és a földön tartózkodókra nézve", mondta Monica Miller, az FBI különleges ügynöke. Szinte napra pontosan egy éve oldalunk is írt egy hasonló esetről, melyben lényegesen szolidabb büntetést szabott ki a bíróság, de sajnos egyébként sem ritka az ilyen cselekedet, így például ezen a videón az látható, amint egy elmebeteg a rendőrségi helikopterrel szórakozik egészen addig, míg el nem csípik.

Idehaza is történt már hasonló cselekedet nem is olyan régen, méghozzá Szegeden, ahol egy Cessna 172 volt a "célkeresztben", de kiderült, hogy egy 13 éves kislány rosszalkodott, akit korára való tekintettel semmilyen formában nem lehetett hivatalosan felelősségre vonni. Korábban pedig szintén Szegeden volt valaki, aki némiképp primitívebb és valamivel nagyobb "fegyverrel" próbált bosszúságot okozni a pilótáknak. Arrafelé csak úgy emlegették ezt az illetőt, hogy A Tükrös, tehát viszonylag könnyen be lehet azonosítani, hogy mivel vakított, ám néhány évvel ezelőtt őt is lekapcsolták és azóta nyugalom van ilyen téren.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.