Hirdetés

2 GHz-es PowerPC G5



|

Hirdetés

A Motorola újdonsága a cég szerint óriási teljesítményű lesz, de fontosnak tartják kihangsúlyozni azt is, hogy teljes mértékben kompatibilis lesz az előző Motorola chipekkel. A Motorola G5-ös processzorokban 512 KB-os on-die cache memória lesz majd, valamint a teljesen új memória architektúra sem elhanyagolható tényező. Az új chipek moduláris felépítése révén elképzelhető több core-ral rendelkező chipek piacra dobása is.

A Motorola G5 chipeket már várhatóan a legfejlettebb 0,1 mikronos gyártási technológiával fogják majd gyártani, és a G5 esetében nagy szerephez jutnak majd a különböző SOI (Silicon On Insulator) technológiák is. A 2 GHz-es frekvenciájú Motorola G5 chipek megjelenési időpontja egyelőre teljesen kérdéses, hiszen legfeljebb talán csak annyit lehet biztosan állítani, hogy majd valamikor 200x-ben fog napvilágot látni. Az tehát biztos, hogy nem holnap, vagy holnapután jelenik meg a G5, hiszen a cég jelenlegi processzorai még az 1 GHz-es lélektani határt sem lépték át. A híradások arról is beszámolnak, hogy a G5 jelentősen hosszabb utasítás pipeline-nal fog majd rendelkezni, persze ez senkit sem ért meglepetésként, mert ilyen magas órajel mellett ez elkerülhetetlenül szükséges.

A Motorola PPC 7450-es (G4 Plus) processzorok 256 KB-os on-die másodszintű cache memóriával rendelkeznek, így ebből a szempontból az 512 KB-ra történő továbblépés logikus lépésnek számít. Az SOI technológia használata sem meglepő, hiszen az iparban az Intelen kívül szinte minden nagyobb chipgyártó nagy jövőt jósol az SOI-nak. A csíkszélességet illetően kijelenthetjük, hogy a 0,1 mikronra történő áttérésre is még egy jó ideig várnunk kell, hiszen a Motorolánál a napokban kezdték csak el a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő új chipek próbagyártását. A jelentésekben szó esik a G5 teljesen új 128 bites busz architektúrájáról is, melyet valószínűleg MaxBus-nak fognak majd nevezni. Ennek az új busznak egyébként már a G4 Plus esetében is fel kellett volna tűnnie, azonban ebből végül nem lett semmi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.