Hirdetés

2012 adatvédelmi rejtvényei



|

Mekkora adatvédelmi bírság jár körlevélért? Wi-fi-ket hallgatott le a Google? Évértékelőnkben visszatekintünk 2012 nagy port felvert internetjogi híreire és részletesen foglalkozunk azzal, hogy az elektronikus kereskedelem és az online marketing aranybányájában milyen bányászati technikákkal találkozhatunk.

Hirdetés

Visszatekintve az elmúlt esztendőre elmondhatjuk, hogy mozgalmas év áll mögöttünk. Egyrészt kijöttek  az első, néha milliós nagyságrendű adatvédelmi bírságok. Történt ugyanis, hogy az egyik pénzintézet vélhetően figyelmetlen munkatársa több száz ügyfélnek címzett meg egy levelet, így az érintettek láthatták egymás adatait. Az év kellemes meglepetéseket is tartogatott, hiszen a Büntető Törvénykönyv idei módosításával enyhült a törvény szigora a szerzői jogot sértő magánkalózokkal szemben.

 



Az eredmény kétmillió forintos bírság lett. Persze az országhatáron túl is érdekes és tanulságos dolgok történtek. Kipattant a Google Wi-fi lehallgatási megabotránya: megtudtuk, hogy Angliában  a Google Street View kamerás autói jártukban-keltükben nem csak fényképeket készítettek, hanem több millió brit állampolgár számítógépéből chat üzeneteket, fényképeket, emaileket és dokumentumokat gyűjtöttek össze. Az eredmény egy megabírság lett, amit azért nem nagyon terhelte meg a keresőcéget.

Azonban ami miatt igazán emlékezetes lesz számomra 2012, az az a trend, amely idén érte el a kritikus pontját, melyen átlendülve jövőre már komoly gondokat is tud okozni. A határokon átnyúló kereskedelem, és a nagy nemzetközi szereplők ugyanis olyan rendkívül nagy nyomás alá helyezi a magyar kereskedőket. A 27 százalékos ÁFA-kulcssal operáló hazaiakkal szemben csupa olyan cég áll, amelyek jóval alacsonyabb ÁFA-kötelezettséggel dolgoznak. Erre idővel megoldást kell majd találni. A SZEK.org elnöke, Kis Ervin Egon, által ajánlott egységes EU-s elektronikus kereskedelmi ÁFA egy jó lépés lehetne, ám addig is a magyar adóhatóságra irányul a figyelem, hogy ilyen versenyelőnyt ne tudjanak csak úgy kihasználni bizonyos "versenyzők".

A témáról bővebben: internet-ugyved.com

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.