Hirdetés

25 éves a smiley



|

Scott E. Fahlman professzor szerint ő használta először az ismert :-) jelet.

Hirdetés

A szakértők körében nagyjából teljes az egyetértés, hogy a smiley és a többi emotikon nagyban hozzásegítette az embereket ahhoz, hogy elektronikus üzeneteiket többlettartalommal lássák el, hogy közöljék azt a metakommunikációs tartalmat, ami a puszta szövegből esetleg nem jönne le.

 

 

smiley.gif

 

 

Fahlman 1982 február 19-én tette közzé javaslatát egy online üzenőfalon. „A viccek kísérőjének a következő karaktersorozatot javaslom: :-). Elforgatva olvassátok."

 

A Carnegie Melon szerint a profeszor smiley-jai innen terjedtek el más egyetemekre, majd cégekhez, és végül az Internet terjedésével mindenkihez eljutottak.

 

Az elsőség kérdése nem vitatott, bár ahogy Fahlman mondja: „Nem találkoztam még bizonyítékkal, mely azt mutatná, hogy bárki előbb használta volna ezt a jelet. Persze nem kizárt, hogy másnak is eszébe jutott az ötlet - végső soron meglehetősen triviális." - írta a professzor az egyetem kifejezetten a smiley-nak szánt honlapján.

 

Az évforduló tiszteletére Fahlman profeszor és kollégái kitaláltak egy versenyt hallgatók részére. A Smiley Award az innovációért jár a technológia támogatta kommunikációban egy hallgatónak. A díj 500 dollár jutalommal jár, melyet a Yahoo szponzorál.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.