Hirdetés

35 vezető politikust hallgathatott le az NSA



|

Tovább gyűrűzik a botrány, Brüsszelben formálisan is foglalkozhatnak a témával.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben viszonylag nagy csend honolt az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának kémkedési botránya(i) kapcsán, azonban most újból kitört a vihar. Az elmúlt napok történései röviden: az Edward Snowden által kiszivárogtatott egyik dokumentum alapján tavaly december és most január közt az NSA 70,3 millió Franciaországon belüli telefonhívást figyelt, a Der Spiegel szerint az ügynökség  feltörte 2010-ben Felipe Calderon volt mexikói miniszterelnök email fiókját, míg szintén a Spiegel cikke alapján Angela Merkel német kancellár szerdán felhívta Obamát, mivel úgy tűnik az amerikai hírszerzés lehallgatta a telefonját.

Hirdetés


A The Guardian tegnap újabb szaftos részlettel szolgált az ügyben, ugyanis egy 2006-os keltezésű „snowdenes” irat szerint az NSA összesen 35 vezető külföldi politikust hallgatott le, a telefonszámaikat egy amerikai bürokrata adta át az ügynökségnek. A dokumentum szerint a kémkedés nem sok eredménnyel járt, ugyanis az érintettek telefonon kevés az NSA számára hasznos információt kotyogtak el.


Végül megemlítendő, hogy Merkel csütörtökön Brüsszelbe utazott, ahol vezető EU-s politikusok tegnap és ma az unió digitális gazdaságáról tartottak és tartanak megbeszéléseket, többek közt a határon belüli e-kereskedelem megkönnyítése és webtartalmak megadóztatása képezik a főbb témákat. Az előzetesen kiszivárgott programon nem szerepelt az NSA tevékenységével kapcsolatos diskurzus, ám az új fejlemények fényében ma formálisan is beszélgetési témává válhat az ügy.


(Fotó: Bill Selak / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.