Hirdetés

50 százalék fölé emelkedik a munkanélküliség a robotok miatt

|

Egy professzor szerint ez már 30 éven belül megtörténik.

A robotok és az AI-k fejlődése miatt lassan bárki megteheti, hogy egész nap csak lazít és pihen, vagy éppen kirándul - ha van rá pénze. 

Hirdetés

Moshe Vardi professzor a Rice Egyetem szakértője, és szerinte a jövő közel sincs rózsaszín felhőbe csomagolva. 

Vardi szerint bár általában azt mondják, hogy ha a gépek elvégzik a munkánkat, mi pihenhetünk, ez nem egy biztató jövőkép, mert a munka elengedhetetlen az emberi jóléthez. 

A professzor azt is hozzátette, hogy 30 éven belül a robotok és gépek szinte bármilyen emberi munkát képesek lesznek ellátni - a munkanélküliségi arány emiatt 2045-re 50 százalék fölé emelkedik, világszinten. 

Vardi úgy gondolja, hogy a technológiát nem lehet megállítani, éppen ezért arra kellene pluszban költeni, hogy kitaláljuk, a társadalom hogyan tud megbirkózni a nagyfokú automatizálással. 

Nem a professzor az egyetlen, aki emiatt aggódik - korábban Stephen Hawking azt mondta, a mesterséges intelligencia a legrosszabb dolog lehet, ami valaha az emberiséggel történik. A tech cégek ragaszkodnak hozzá, hogy jobbá teszik a világot, de a kritikusaik szerint az emberiséget inkább tengerimalacnak használják a kutatásaikban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!