Hirdetés

8 éves a Firefox



|

2004-ben ezen a napon adták ki a Firefox böngésző 1.0-ás verzióját.

Hirdetés

Nyolc évvel ezelőtt, ezen a napon jelent meg a Firefox böngésző valaha volt első változata. Azóta nem csak a web, de a Mozilla szoftvere is hosszú utat tett meg. Akkoriban az interneten az Internet Explorer 6 dominált, a Microsoft pedig elégedett volt, annak ellenére, hogy az IE 6 nem volt különösebb tekintettel a webes szabványokra: az oldalak vagy IE-re fejlesztettek, vagy gyakorlatilag nem léteztek.

 

Voltak más böngészők is, például az Opera, azonban mondhatni ugyanannyira kis hal volt akkor, mint most. A Firefox 1.0 akkor megmutatta, hogy egy böngésző lehet gyors, intuitív, ingyenes, és a szabványokat is figyelembe veheti.

 

 

A Mozilla nem állt meg az első verziónál, annak ellenére, hogy mindenki egy ilyen böngészőt várt, tehát nem állt nyomás alatt a javításra. Természetesen a konkurencia nem ülhetett a babérjain, a Microsoft pedig jelentős előrelépést mutatott az IE 7-tel és az IE 8-cal is. Az IE 9 már a kritikus pontokon is bizonyítani tudott. A Firefox a Chrome születésére is hatással volt, ezt többek között az is mutatja, hogy több korábbi fejlesztője és alkotója is a Google böngészőjén dolgozik azóta. 

 

Noha ma a verseny sokkal kiélezettebb, még mindig két, óriáscég által támogatott böngésző uralkodik, a Firefox pedig a harmadik helyre szorult. A Mozilla most is megpróbál újítani, ezúttal mobilfronton: Androidon egyre gyorsabb és népszerűbb a program, a fejlesztők pedig még saját operációs rendszeren is elkezdtek dolgozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.