Hirdetés

A µTorrent vezérlése távolról



|

Cikkünkben bemutatjuk a µTorrent alkalmazás webes adminisztrációs felületének használatát.

Hirdetés

A µTorrent vezérlésére távolról akkor van igazán szükségünk, ha nem tudjuk mindig fizikailag elérni a gépet, amelyen torrentezünk. Ellenőrizni tudjuk, hogy a reggel beállított letöltés hol tart, esetleg új állományokat adhatunk hozzá a listához. A távolról menedzselés lehetősége jól jöhet akkor is, ha a külön „letöltőgépet" szeretnénk létrehozni, monitor, billentyűzet és egér nélkül.

Mire van szükségünk?

A µTorrent WebUI (ez a webes felület elnevezése) használatához egyrészt szükségünk van az alkalmazás legfrissebb bétaváltozatára (jelen sorok írásakor ez a 1.61 build 483), valamint a WebUI csomag legújabb verziójára (jelenleg 0.310b2) -- ez egy csomagban elérhető letöltési oldalunkon is. Telepítése igen egyszerű, a WebUI.zip állományt ugyanabba a mappába kell helyeznünk, ahol a program beállításokat tartalmazó settings.dat fájlja található. Ha ezt nem változtattuk meg, akkor ez a mappa az %AppData%uTorrent úton keresztül elérhető (írjuk be egy Intéző ablak címsorába). Ha mindennel megvagyunk, indítsuk el a µTorrent-et, és engedélyezzük a WebUI használatát a Beállítások->Tulajdonságok->Haladó->WebUI ablakban.

A WebUI konfigurálása.

A webes felület konfigurálását ugyanebben az ablakban érhetjük el. Adjunk meg egy felhasználói nevet és egy jelszót, ezek használatával érhetjük el a WebUI-t távolról. Szintén itt engedélyezhetjük a vendég hozzáférést (jelszó nélküli felhasználó), valamint megadhatjuk, hogy a WebUI melyik porton keresztül kommunikáljon (alapesetben a µTorrent által használtat veszi igénybe), valamint azokat az IP-címeket amelyekről kapcsolatot teremthetünk a webes felülettel -- ez utóbbi használata természetesen növeli a biztonságot. Érdemes megjegyezni, hogy ha más portot szeretnénk a WebUI számára használni, mint a µTorrent, akkor azt a tűzfalunkon is meg kell nyitni.

webui_1.png

A WebUI elérése böngészőn keresztül

Amennyiben mindent beállítottunk, innentől kezdve elvileg távolról is el tudjuk érni letöltéseinket. Ehhez a Firefoxra, az Operára vagy az Internet Explorer hetes változatára lesz szükségünk (az Internet Explorer 6 nem támogatott). Böngészőnk címsorában írjuk be a következőt: http://[a gép IP-címe]:[a µTorrent által használt port]/gui/, a felugró ablakban adjuk meg a felhasználói nevet és a jelszót, és ezek után már böngészőnkben megjelenik a WebUI felhasználó felülete. Ha böngészőnk támogatja, akkor a címsorban is megadhatjuk a felhasználói nevünket és jelszavunkat, http://Felhasználói név:Jelszó@[a gép IP-címe]:[a µTorrent által használt port]/gui/. Ez a módszer természetesen csak addig működik, amíg fix IP-címmel rendelkezünk, ha szolgáltatónktól bizonyos időközönként új IP-címet kapunk, arra is van megoldás, ezt kicsit lejjebb ismertetjük. Még egy jótanács, ha a WebUI-t arról a gépről szeretnénk elérni, amelyiken a µTorrent is fut (mondjuk próbaképpen, hogy minden jó-e), akkor használjuk a 127.0.0.1-es IP-címet.

webui_2_web.png

A WebUI használata

Amennyiben sikerült elérnünk a WebUI-t, a µTorrent felületéhez igen hasonló ablakot látunk, csak mindezt egy böngészőben. Mivel a WebUI fejlesztése még nem fejeződött be, ezért a µTorrent nem minden funkciója érhető el rajta keresztül, de a legfontosabbak igen. Egyrészt folyamatosan nyomon követhetjük letöltéseink állapotát, az ezzel kapcsolatos legfontosabb információk is rendelkezésünkre állnak. Szintén majdnem tökéletesen tudjuk menedzselni a letöltéseinket. Elindítani és leállítani tudjuk a torrentjeinket, sőt akár új letöltést is felvehetünk a listára. Ez utóbbira két lehetőségünk is van: egyrészt a torrent állomány internetes elérési útjának megadásával, másrészt magát a torrent fájlt is áttölthetjük a letöltő gépre. A „rendes" µTorrent-hez hasonlóan itt is használhatunk címkéket a letöltéseink kategorizálására és szűrésére. Pár dolog azért hiányzik, ezeket a WebUI következő verziója már reményeink szerint támogatni fogja. Ilyen például az, hogy nem tudunk Torrenteket fel és lefelé mozgatni a listában, hogy a trackerek címének megváltoztatására jelenleg nincs lehetőség, valamint azt sem tudjuk megváltoztatni, hogy a letöltés más mappába kerüljön, mint ami az alapbeállítás.

 

webui_3.png

 

A µTorrent WebUI használata dinamikus IP-cím esetén

1) Ha szolgáltatónk bizonyos időközönként megváltoztatja IP-címünket, ezt távolról nem tudjuk követni, így ha új címet kapunk, akkor a WebUI-t sem tudjuk elérni. Ennek megkerülésére ismertetünk egy egyszerű és ingyenes módszert. Látogassunk el a http://www.no-ip.com/ weboldalra, és kattintsunk a fejlécen található Sign-up Now! feliratra.

webui_ip_1_web.png

2) Regisztráljunk, azaz töltsük ki a megjelenő űrlapot. A megadott e-mail címben található aktivációs linkre kattintva aktiváljuk magunkat, majd a http://www.no-ip.com/ weboldalon jelentkezzünk is be megadott e-mail címünkkel és jelszavunkkal.

webui_ip_2_web.png

3) Kattintsunk a bal oldalon található menüben lévő Hosts / Redirects pont alatt található Add gombra. A Hostname mezőben adjunk meg egy tetszőleges nevet, majd kattintsunk a Create Host gombra. Ennek hatására gyakorlatilag hozzárendeltük az IP-címünkhöz a [megadott név].no-ip.info internetes címet, IP-cím használata helyett ezzel is elérhetjük gépünket.

webui_ip_3_web.png

4) Mivel IP-címünk az idő folyamán változik, valahogyan értesítenünk kell a no-ip kiszolgálóját ennek változásáról. Menjünk el a http://www.no-ip.com/downloads.php címre, töltsük le az operációs rendszerünknek megfelelő klienst, majd telepítsük fel arra a gépre, amelyiken a µTorrent-et futtatjuk. Ez az alkalmazás gondoskodik róla, hogy IP-címünk változása esetén is elérhessük gépünket.

 

webui_ip_4.png

 

5) A no-ip.com oldalon használt e-mail címünkkel és jelszavunkkal jelentkezzünk be a no-ip DUC alkalmazásba, ahol a listában elvileg megjelenik a hármas pontban létrehozott átirányításunk. Nincs más dolgunk, mint a kis mosolygó fejecske előtti kijelölőnégyzetet kipipálni és az alkalmazást nyitva hagyni -- ennek hatására ha IP-címünk megváltozik, a program azonnal jelenti ezt a no-ip kiszolgálónak.

 

webui_ip_5.png

 

6) Ezek után a távolról bármikor elérhetjük a µTorrent-et futtató gépünket anélkül, hogy tudni kellene annak IP címét, egész egyszerűen a kettes pontban megadott [megadott név].no-ip.info címen keresztül. Azaz a WebUI elérhető a http://[felhasználói név]:[jelszó]@[megadott név].no-ip.info:port/gui/ cím használatával.

 

webui_ip_6.png

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.