Hirdetés

A birkát nem csak nyírni kell



|

A kormány adóztatná az internetes és a mobil tartalomszolgáltatást

Hirdetés

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) tegnapi állásfoglalásában a tervezett, burkolt adóemelés ellen tiltakozik. A 2008. április 4-én a parlament elé terjesztett T/5395. számú törvényjavaslat (a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítása) szerint a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások körébe vonnák az internet-hozzáférési szolgáltatást is. Az IVSZ úgy véli, hogy az intézkedés tovább nehezítené hazánkban az információs társadalom kiépítését, így nemhogy csökkentenénk lemaradásunkat az uniós átlagtól, hanem ezen a téren is könnyen sereghajtókká válhatunk.

 

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közzé a 13. Implemetációs Riportját , amelyben bemutatja, hogy az EU 27 tagállamában a szélessávú internet-hozzáférés elterjedtsége átlagosan 20 százalékos, míg Magyarországon ez a szám csupán 14,2 százalék. A képet tovább rontja az a tény, hogy hazánknál 19 tagállam produkál jobb eredményt. Az IVSZ szerint a magyar GDP csaknem 10 százalékát produkáló infokommunikációs szektor adóterheinek további növelése különösen érthetetlen abban helyzetben, amikor a szektor euróban mért növekedési rátája tavaly az egyik legkisebb volt Európában. Az iparág a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehetne, ehhez azonban nem a már most is túlzott terhek növelésére, hanem átgondolt, célzott támogatásra és dinamizáló hatású adórendszerre van szükség.

 

Keresztesi János szerint a tervezett adónem kivetése ütközik az Információs Társadalom fejlesztési stratégiával és annak céljaival. Senkinek nem lehet az érdeke, hogy egy húzóágazatból visszahúzó ágazatot csináljon - fogalmazott az IVSZ elnöke. A Szövetség aggályosnak tartja, hogy a témakörben nem történtek széles körű egyeztetések, ahol a szakmai szervezetek kifejthették volna véleményüket, és felszólítja a kormányzatot, hogy a javaslatot az ország érdekeinek megfelelően haladéktalanul vonja vissza.

 

Az alternatív szolgáltatók is tiltakoznak>>>

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.