Hirdetés

A biztonsági rendszereket megkerülni verboten!



|

Életbe lépett az új német törvény a számítógépes bűnözésről.

Hirdetés

A módosítások a hacker-eszközök készítését, módosítását, birtoklását és terjesztését illegálisnak nyilvánítják, továbbá szigorúan tiltják a számítógépes biztonsági eszközök bármilyen megkerülését.

 

Elméletben persze főleg a trójaiak ellen készült a törvény, de a szakmában dolgozók szerint így a hálózati adminisztrátorok és biztonsági szakértők munkájának egy része egész biztosan illegálisnak fog számítani - de legalábbis egy jogi szürke zónába kerül át, így megnehezíti, vagy egyenesen lehetetlenné teszi a munkát.

 

A törvény külön kitér a denial-of-service támadásokra is, ezek indítói - ha megkerülnek - nagyon súlyos büntetésre számíthatnak.

 

A Phenoelit, a KisMAC, a CCC csak pár a fontosabb csoportok, projektek közül, akik felemelték hangjukat a rendelkezéssel szemben. Andy Müller Maguhn, a Chaos Computer Clubszóvivője így fogalmazott a törvénnyel kapcsolatban: „Olyan betiltani ezeket az eszközöket, mintha a kalapácsot tennénk illegálissá, mert kárt is lehet vele okozni."

 

Egyelőre várjuk, milyen valódi következményei lesznek a törvénynek. Annál is érdekesebb ez a kérdés, hiszen Németországban a legtöbb Linux-disztribúció alapértelmezésben tartalmaz hasonló eszközöket.

 

A német példa egyébként nem egyedülálló. Ausztráliában és az Egyesült Királyságban már elfogadtak hasonló törvényt, az EU pedig pont múlt héten bocsátott ki egy nyilatkozatot, mely szerint megkezdik az egyeztetést, hogy lehetséges legyen európai szinten szembeszállni a kiberbűnözéssel. Az ötlet nem rossz, de a közös európai projektek már-már vicc-számba mennek - de legalább ott van intő jelnek Észtország példája.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.