Hirdetés

A brit adóhatóság webes robotokat vet be az adócsalók ellen



|

Az adócsalás egyidős a magántulajdon kialakulásával, csupán a mértéke változik személyenként és nemzetenként. Az angolok úgy döntöttek, nem csak hagyományos eszközzel küzdenek, hanem élnek az internet mindent behálózó tulajdonságával.

Hirdetés

A HM Revenue & Customs (HMRC) adócsalás elleni kampányának keretében a kibertérben is igyekszik elcsípni az adózás intézményét semmibe vevő személyeket. Az általuk kiadott közleményben úgy fogalmaznak, hogy "web robot" szoftvereket is fel fognak használni a megfigyelt személyek és vállalkozások ellenérzésének érdekében, amitől azt remélik, hogy még hatékonyabban fogják tudni kiszűrni az adócsalókat. A lesben álló botok összeköttetésben lesznek a HMRC Connect nevű számítógépes rendszerével, és azonnal riasztást küldenek, ha valahol olyan adatokat találnak, melyek feltételezik az adócsalás elkövetését. Ezek a jelzések főleg a folyószámlákon tapasztalható pénzmozgásokat, de még az eBay-en történő eladásokat is nyomon tudják követni, így könnyen észrevehetik, ha adott felhasználó kereskedelmi méretekben ad el dolgokat, de nem fizet utánuk adót. Sőt, konkrét személyek esetében még a Google keresésekre is odafigyelnek a botok, így elég, ha a HMRC fókuszába került személy LED tévékre keres rá, de ha ezek után rendel is egyet, ugyanakkor a bevallott jövedelme erre nem adna lehetőséget, könnyen csattanhat a bilincs. 

 

 

 

 

A HMRC szóvivője úgy fogalmazott, hogy ha Mr. Smith-ről annyit tudni, hogy egy szupermarketben dolgozik, és közben mobiltelefonokat ad el a neten, de erről a bevallásában semmi nem található, akkor ott egyértelműen adócsalásról lehet beszélni, és a kollégák hamarosan csengetnek Mr. Smithnél. Az előbb említet Connect rendszer egyébként tavaly szeptemberben került beüzemelésre és több millió hibás bevallást derített fel 2008-2010 között, visszamenőleg is, de ezek között természetesen túlfizetések is találhatóak, melyeket a hivatal visszafizet az adóalanyoknak. Az internetes keresőrobotok és a Connect közös munkájától 7 milliárd fontnyi plusz adóbevételt remél a HMRC, de a személyi jogokról eddig nem esett szó.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.