Hirdetés

A brit könyvtárak archiválják a webet



|

Minden angol nyelven elérhető tartalmat arhciválna öt brit könyvtár.

Hirdetés

A British Libraryvel az élen öt brit könyvtár archivál minden olyan webes tartalmat, ami az országgal kapcsolatos: a cél, hogy dokumentálják az online jelenlétüket a világban. Az archívumba szinte minden bekerül majd, így a tweetek, a facebookos állapotfrissítések, valamint nagyjából 4,8 millió weblap 1 milliárd oldala. A projekt a 2004-es UK Web Archive programot egészíti ki.

Míg a legtöbb oldalt várhatóan évente egyszer mentik le, addig a fontosabb honlapokat, mint például a híroldalakat, naponta archiválják majd. Erre azért is van szükség, mert egy átlagos weblap élettartama a statisztikák szerint 75 nap, ezután megváltozik, a tartalmát pedig eltávolítják. Mindennek a rögzítésével a XXI. század működésébe szeretnének betekintést adni.

A brit webtartalmak több szerveren lesznek tárolva, és szükség szerint frissítve a következő évtizedek során. 

Az Internet Archive egyébként hasonló célt szolgál, azonban nagyobb tétben játszik: 1996-os alakulása óta nagyjából 281 milliárd weboldalt tárol. Az amerikai Kongresszusi Könyvtár azért érdekes ilyen szempontból, mert minden létező tweetet elment. Azt, hogy ezeket miként lehetne jól használni, még ők sem tudják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.