Hirdetés

A britek túl fáradtak a vírusokkal foglalkozni



|

Hirdetés

Riasztó kép, bár nem lepte meg a biztonsági cégeket, amelyek évek óta hiába figyelmeztetik ugyanezeket a dolgozókat, hogy komoly biztonsági kockázatot jelent, ha összes jelszavukat öntapadós cédulákon kiragasztják monitoruk szélére. Ha ezt sem fogadták meg, miért törődnének a vírusokkal?

A Taylor Nelson Sofres cég 1000 brit irodai dolgozót kérdezett, kiderült: kétharmaduknak fogalma sincs az alapvető vírusvédelmi technikákról, és nem tudja, miről lehet felismerni egy vírussal fertőzött levelet. Egyharmaduk arra hivatkozott, hogy nincs ideje minden egyes e-mail külön ellenőrizni, mielőtt megnyitja. Úgy gondolják, erre vannak a vírusvédő szoftverek, de ha emiatt át is jut a vírus, 95 százalékuk nem érez lelkifurdalást. A felelősség az informatikai osztályé, a Microsofté, vagy a kormányé. Hasonlóan riasztó, hogy a megkérdezettek egyötödének nincs ideje az antivírus szoftver frissítésére, csak egyharmaduk figyel oda a rendszergazda figyelmeztetésére egy újabb vírus felbukkanásakor, és a jelszavaknak még mindig 55 százaléka a családtagok és a barátok nevén alapul. Ami pedig a hamis webhelyeken folyó megtévesztő információgyűjtést („phishing”) illeti, a megkérdezettek zöme még csak nem is hallott róla.

Eltérő a vírusveszély fogadtatása régiók szerint is: a skótokat dühíti föl leginkább egy vírustámadás, de a legkevésbé tudják, mivel lehet elejét venni. A walesiek hajlamosak legkevésbé az antivírus frissítéseket letölteni, de szerencsére ők gyanakszanak leginkább az ismeretlenektől érkező e-mailekre - több mint felük vizsgálja meg alaposabban a mellékletet, mielőtt megnyitná. Londonban okoz a legtöbb gondot az e-mailek mennyisége, és itt kell a legtöbb jelszóra emlékezni. (Viszont állítják, hogy nem írják ki őket.) És ők ismerik fel leginkább a vírusos leveleket. A felmérés készítői azt javasolják Bill Gatesnek, ne nagyon menjen Dél- vagy Kelet-Angliába, ahol ugyan a dolgozók 70 százaléka megvizsgálja az e-mail mellékleteket, de ha beüt a fertőzés, akkor őt hibáztatja. Személyesen tőle várják, hogy elejét vegye a vírustámadásoknak, és elvárnák, hogy személyesen segítse az elszabadult vírusok utáni „romeltakarítást”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.