Hirdetés

A Chrome OS marad a kaptafánál



|

Nem lesz táblagépes Chrome OS - a Google nem állít az Androidnak konkurenciát. Jönnek az előfizetéses Chromebook gépek.

Hirdetés

A Google az I/O konferencia második napján egyértelműen cáfolta azon híreszteléseket, melyek szerint a Chrome OS felhő alapú operációs rendszerüket táblagépekre is szeretnék elterjeszteni. Így direkt konkurenciát állítva a saját mobilos platformjuknak: az Androidnak. A pletykák alapját az szolgáltatta, hogy múlt hónapban a Google módosította a Chrome OS forráskódját, új érintésre optimalizált funkciókkal látva el azt. "Teljes mértékben a notebookokra fókuszálunk" - nyilatkozta a Mashable kérdésére Sundar Pichai, a Chrome vezető fejlesztője.

 

 

 


A Google szakembere emellett hozzátette, hogy a platformjuk bármilyen táblára, kliensre, illetve más internetre csatlakoztatott eszközre is telepíthető, de ettől függetlenül egyelőre csak a notebook eszközökre fókuszálnak, amelyekkel a legtöbb végfelhasználót érhetik el.

A konferencia tegnapi napja egyébként főként a felhő alapú operációs rendszerről szólt, amelynek részeként bemutattak két új Chromebookot (az Acer és a Samsung termékeit), amelyek megfogalmazásuk szerint "teljesen új fajta számítógépek". Ez kétségtelenül így is van, hiszen e Google rendszere az első, amely nem operál telepített alkalmazásokkal, csak felhőből elérhető szolgáltatásokkal.

Fájlkezelő és offline Gmail

Ettől függetlenül a Google tegnapi bejelentése alapján a Chrome OS nyári frissítésekor érkezni fog a rendszerre egy fájlkezelő, amellyel párhuzamosan a Gmail, a Google Naptár és a Google Dokumentumok offline elérését is implementálják majd a rendszerbe, arra az esetre ha a gép valamiért nem tudna csatlakozni a webre. Ezen felül érkezik még beépített média lejátszó, valamint Netflix és a Hulu támogatás is, ám sajnos utóbbi két újdonság miatt maximum a tengerentúli felhasználók tudnak izgalomba jönni. Végezetül a Google aktívan dolgozik a Citrix fejlesztőivel, így várhatóan már nyáron érkezhet a Citrix Receiver Chrome OS-es verziója, amellyel a Chromebook gépek bármilyen virtuális alkalmazást elérhetnek majd.

Havi 20 dollárért

Igaznak bizonyultak a Forbes értesülései is, amelyek szerint akár már 20 dollárért is lehet majd bérelni a Chromebook gépeket. A lenti táblázat árai az Egyesült Államokra vonatkoznak, amelyek alapján egy tengerentúli tanuló 20 dollárért (jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 3800 forintért), egy cég pedig 28 dollárért is előfizethet a hardver, mint szolgáltatás ajánlatokra.

 

 



Táblázat forrása: Engadget

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.