Hirdetés

A CIA is gyűjti a nemzetközi pénzmozgásokkal kapcsolatos információkat



|

A Wall Street Journal szerint az ügynökség adatbázisában több millió amerikai bizalmas adatai is szerepelnek.

Hirdetés

A Wall Street Journal csütörtöki cikke szerint az NSA-hez hasonlóan az Egyesült Államok Központi Hírszerzési Ügynöksége, a CIA is buzgón gyűjtögeti a nemzetközi banki tranzakciókkal kapcsolatos információkat; adatbázisukban állítólag több millió amerikai személyes és pénzügyi adatai is megtalálhatók.

A hírek szerint a CIA olyan pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatoktól szerzi be az adatokat, mint amilyen például a Western Union. Az ügynökség elvben nem kémkedhet amerikai állampolgárok után, hiszen kizárólagos feladata a külföldi hírszerzési akciók lebonyolítása. A Patriot Act mégis lehetővé teszi, hogy adatokat gyűjtsön belföldön – persze elvben csak akkor, ha bizonyítani tudja, hogy ez szükséges törvényes feladatai ellátásához.

Hirdetés

A Journal szerint a CIA az FBI segítségével tudta összeszedni a pénzmozgással kapcsolatos információkat. Az adatbázisban nem szerepelnek az USA-n belüli ügyletek, „csak” a nemzetközi átutalások. Egyes esetekben az érintettek társadalombiztosítási számát is begyűjtötték – ami lehetővé teszi, hogy konkrét személyekhez kössék a tranzakciókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.